Здравейте, искате ли да си поговорим за идиоти? Вероятно да.

Имате ли чувството, че сте заобиколени от идиоти, които не разбират какво им говорите и какво се иска от тях? А хрумвало ли ви е, че въпросните идиоти са просто различни от вас хора, които наред с недостатъците си притежават и силни страни?

В Заобиколени от идиоти“ Томас Ериксон анализира отличителните характеристики на четирите основни типа поведение, които той разделя на четири цвята, и ни показва кое ги прави толкова различни.

Вижте накратко кои са основните поведенчески модели:

Червените са енергични и при нужда с желание поемат командването. Те движат нещата. Но ако станат прекалено властни и авторитарни в стремежа си да контролират всичко, ситуацията започва да изглежда безнадеждна. Те не зачитат мнението и чувствата на другите.

Жълтите са забавни, безгрижни и могат да подобрят настроението на всяка компания. Но ако им се предостави неограничено пространство, те обсебват цялото внимание и не позволяват на никого да се включи в разговора, а историите им все по-малко отразяват действителността.

С дружелюбните Зелени лесно се общува, защото те са спокойни и приятни. За жалост, могат да бъдат безинтересни или неясни – не знаеш какво да мислиш за човек, който никога не изказва мнение. Тяхната нерешителност убива енергията у другите хора.

Аналитичните Сини са спокойни, уравновесени и обмислят всяка своя стъпка. Способността им да запазват хладнокръвие несъмнено е завидно качество за всички, които не го притежават. Критичното им мислене обаче лесно се превръща в подозрение към околните. Тогава всичко става много мрачно.

Така, осъзнавайки волята и амбициите на Червените, вероятно ще си обясните защо са резки и припрени. Ще можете да простите разхвърляността на забавните оптимисти – Жълтите. Няма да пришпорвате дружелюбните Зелени, нито ще се учудвате на педантичността на аналитичните Сини.

В крайна сметка светът може да се окаже едно цветно и приятно място, където всъщност сте заобиколени от колоритни хора.

А вие кой цвят сте?

 

Вижте повече за Томас Ериксон и неговата книга „Заобиколени от идиоти“.