Здравейте, искате ли да си поговорим за идиоти? Вероятно да.

Имате ли чувство, че сте заобиколени от идиоти, които не разбират какво им говорите и какво се иска от тях? А хрумвало ли ви е, че въпросните идиоти са просто различни от вас хора, които наред с недостатъците си притежават и силни страни?

 

В тази книга Томас Ериксон анализира отличителните характеристики на четирите основни типа поведение, които той разделя на четири цвята, и ни показва кое ги прави толкова различни. Разпознаването и разбирането на поведението на отсрещната страна е ключово умение за комуникацията. Идеята не е да се лепят етикети или да манипулираме околните, а да започнем да ги разбираме. От книгата ще научите ценна информация и практически насоки:

  • как да разпознавате ЧервенитеЖълтитеЗелените и Сините типове хора

  • кои са силните и слабите страни на различните цветотипове

  • как да общувате с тях и какво да очаквате като реакции

  • какво да вземете предвид, когато работите в екип с различни цветотипове.

Така, осъзнавайки волята и амбициите на Червените, вероятно ще си обясните защо са резки и припрени. Ще можете да простите разхвърляността на забавните оптимисти – Жълтите. Няма да пришпорвате дружелюбните Зелени, нито ще се учудвате на педантичността на аналитичните Сини.

В крайна сметка светът може да се окаже едно цветно и приятно място, където всъщност сте заобиколени от колоритни хора.

А вие кой цвят сте?

За автора

Томас Ериксон е водещ специалист и консултант по комуникация със средно 130 семинара годишно из цяла Европа. Той съветва различни организации и обучава мениджъри на реномирани компании. Автор е и на три заглавия за общуване, като първата му книга – „Заобиколени от идиоти“, се превръща в абсолютна сензация не само в родната му Швеция и останалите скандинавски страни, но и в редица други държави. До момента в световен мащаб от нея са продадени над 1 милион и половина екземпляра, а правата за нея са откупени в 39 страни. „Заобиколени от идиоти“ е най-продаваното нонфикшън заглавие в Швеция през последните 5 години и там темата за цветотиповете вече обичайно присъства в ежедневните разговори.

В началото на годината ИК „Хермес“ покани автора да гостува в България по повод публикуването на книгата на български език. Беше предвидено Ериксон да изнесе две тематични лекции в София и Пловдив, но поради ситуацията в страната, събитията бяха отменени. Въпреки това издателството продължава комуникация с екипа на Томас Ериксон и се надява, че авторът ще има възможност да се срещне с българските читатели, когато обстоятелствата отново позволяват.

Вижте повече за книгата и откъс от нея тук.