От 16 юни на българския книжен пазар излиза седмо издание на емблематичния роман "Камбаната" от Недялко Славов. В момента се подготвя и моноспектакъл по книгата.

 

„Камбаната“ се родее с романа на Георги Божинов „Калуня-каля“. Същите потресаващи картини на насилие и жестокост, същото изострено чувство за справедливост, страст в любовта и първично усещане за природата...
Един български роман разбуни духовете през 2016 г. Подейства като шок за читатели и критика. Превърна се в истински литературен феномен. Този роман е „Камбаната“ от Недялко Славов. Отдавна в нашата литература не се е появявала подобна книга – дълбока, драматична, страховита, поетична и епична.
След втора поредна награда „Хеликон“ 2016 (абсолютен прецедент!), „Камбаната“ спечели безапелационно и „Цветето на Хеликон“ за най-продавана българска книга сред номинираните. През 2017 г. романът бе удостоен с Националната литературна награда „Хр. Г. Данов“.
„Камбаната“ от Недялко Славов просто трябва да се прочете, за да усетите просветлението.

"След „Калуня-каля“ романът на Недялко Славов „Камбаната“ е най-силният и въздействащ роман от последните няколко години. Книга, която те стъписва, отрезвява и събужда съпротивителните сили за съхраняване на българската идентичност и християнските ценности." Това споделя Стойо Вартоломеев - управител на ИК "Хермес" и редактор на книгата.

Положителните отзиви на критиката и изключителният интерес от страна на читателите станаха причина за публикуването на седмо издание на романа, който вече очаква читателите в книжарниците в цялата страна.

Още едно любопитно събитие за почитателите на "Камбаната", е едноименният моноспектакъл с Деян Донков, който ще бъде реализиран в Пловдивския драматичен театър. Донков е поканен и за режисьор на спектакъла, а по повод романа споделя: "Романът ме покруси – изключително чувство за хумор и трагикомичност на образа. Когато го прочетох за първи път, запомних някои сцени за цял живот. Странно е, че когато си помислих, че тази книга е за моноспектакъл, в същия ден получих предложението."

Предложението идва от драматурга на театъра Александър Секулов, който разказва: "Според мен, тази книга носи представата за Деян, в изключителен персонаж, който се изправя срещу целия свят, и срещу природата, и срещу цялото общество".

Ако все още не сте се запознали с романа, може да видите повече за него тук или да го потърсите в най-близката до вас книжарница "Хермес".   

За автора

 

Недялко Славов е поет, писател и драматург. Роден е и живее в Пловдив. Той е сред най-успешните съвременни български писатели. Автор е на романите „Пиафе“, „Камбаната“, „Фаустино“, „432 херца“, „Портрет на поета като млад“, „Вертиго“, поетичния сборник „Мраморни години“, пиесите „Аляска“ и „Борса за трупове“, сборника „Филипополски разкази“. Творбите му са превеждани на английски, немски, руски и гръцки. Носител е на много награди, сред които Националната награда за литература „Хр. Г. Данов“, награда „Хеликон“ (2015, 2016), „Цветето на Хеликон“, награда „Иван Николов“, награда „Пловдив“ и други.