„Няма нищо лошо в начина, по който се чувствате. Важното е да се научите да контролирате емоциите си“ - това е една от основните тези на Джъстин Барисо в книгата му „Практическо ръководство по емоционална интелигентност“. Или накратко казано - да накарате емоциите да работят за вас, а не срещу вас.

В своята колонка в онлайн изданието Inc.com Барисо ни обяснява как разбирането на емоциите ни може да ни помогне и във времето, в което живеем. Той споделя още: „В новия свят на Covid-19 всички ние се справяме с интензивни емоции и огромни нива на безпокойство. Тези емоции не е задължително да са лоши; те действително могат да ни помогнат, ако знаем как да се справим с тях. Но ако им позволим да излязат извън контрол, те могат да ни парализират или да ни изпратят в низходяща спирала.“

В своята книга Джъстин Барисо обяснява, че емоционалната интелигентност не се опитва да премахне емоциите от процеса на вземане на решения, а по-скоро става въпрос за разбиране и управление на тези емоции. Това е особено полезно по време на криза, защото може да ни помогне да мислим рационално и да балансираме емоциите си с рационална мисъл, така че да не действаме по начин, за който по-късно да съжаляваме. Едно е да проумееш, че трябва да работиш от къщи от интелектуална гледна точка, съвсем друго е да се адаптираш емоционално към този факт.

Във връзка с това той дава пример: "Докато всички се борим с негативни емоции в разгара на тази пандемия, има два начина да реагираме. Може да приемем драматично нещата и дори да се самосъжаляваме или може да използваме тези негативни чувства като мотивация, за да открием ситуация, върху която имаме контрол, и да предприемем действия. Това може да означава всичко – от повече свободно време, за да се занимаваме с любимите си хобита или проекти, които винаги отлагаме, или да подновим отношенията си със семейство и приятели, с които не сме разговаряли от известно време."

В книгата си Барисо отделя и голямо внимание на това, че емоционалната интелигентност може да ви помогне във взаимоотношенията ви с другите. Не забравяйте, че съпричастността поражда съпричастност. Когато отделите време за внимателно изслушване на партньора, семейството, приятелите или колегите си, когато се опитате да проумеете техните чувства, те ще се почувстват разбрани. А когато човек се чувства разбран, е много по-вероятно да отвърне на усилията ви и да се опита да бъде по-разбиращ за вас.

Една от основните тези на Барисо е, че не трябва да забравяме, че невинаги може да контролираме как се чувстваме. Но можем да контролираме начина, по който възприемаме и реагираме на тези чувства. И това може да ни помогне изключително много през това предизвикателно време. Това кара емоциите да работят за вас, а не срещу вас.

Източник: Inc.com