Всяка книга ни пренася в един различен свят, но само някои успяват да ни накарат да се почувстваме уютно сред страниците им и да ни вдъхновят да пренесем този уют у дома.

В тази статия подбрахме 5 такива заглавия. Те ще ви помогнат да създадете прекрасни семейни моменти и ще се превърнат в чудесно попълнение в домашната ви библиотека.

„Малък наръчник по хюга“

 

Датчаните оглавяват повечето класации за най-щастливите хора в света. Една от причините за това е хюга. Хюга се нарича всичко – от „изкуството да създаваш атмосфера на интимност“ и „комфорт за душата“ до „да изпитваш удоволствие от наличието на успокояващи неща“ и „споделени моменти на домашен уют“.

В моментите на хюга ни изпълва спокойствие и сигурност и можем да бъдем себе си. Усещаме хюга, когато се сгушим на дивана с любимия човек, когато споделяме вкусна храна с най-близките си приятели или просто когато в ясното утро през прозореца струи идеалната светлина.

„Тефтерът на баба“

 

Какво говори повече за домашен уют от гозбите на баба? При нея винаги е най-вкусно, а шеф Светлана Илиева го доказва с прекрасната си готварска книга. Шеф Илиева представя любимите си рецепти от тефтера на баба си – жената, запалила в нея любовта към кулинарията. С уважение към традициите Светлана внимателно подбира и приготвя с много обич и внимание редица типични за трапезата на нейното – а и на много други български семейства – ястия като тестени изделия, постни и месни гозби, сладки и туршии. Тя споделя с множеството си почитатели не просто рецепти, но и привързаността си към семейството, и страстта си към храната.

Красивите фотографии на Илиан Илиев допълват чудесно тази безценна колекция от рецепти за вкусни ястия и правят това издание незаменим помощник за всеки, който обича българската кухня.

„Бабо, разкажи ми спомен“

 

Традициите винаги са ни сплотявали и по лесен начин създават един домашен уют, който носи в себе си и нашата история. В „Бабо, разкажи ми спомен“ Ивинела Самуилова успява да пресъздаде тази атмосфера с лекота.

Във връзка с изпълнение на проект, свързан с фолклора, главната героиня на романа попада в малка махала в Балкана. Там среща баба Жива и отношенията им стават близки, като между баба и внучка. Баба Жива не е много „учена“, но притежава неподправена мъдрост. Нейните възгледи, разкази и спомени за миналото разкриват един различен свят, в който хората тачат народните традиции и обичаи и пазят българския дух.

С всяко следващо посещение „при баба“ образованата гражданка осъзнава, че не иска да бъде просто наблюдател, а да участва в този живот. Да се докосне до магията на старите обичаи и символи. Да усети пулса на неравноделните ритми и на чудните му песни. Да съхрани историята и легендите му. Да преоткрие вкусовете и уханията му. В духа на старата българска традиция героинята ще преосмисли отношението си към дома и семейството, към земята и вярата, към живота и смъртта.

„Храна, здраве и щастие“

 

„Когато каниш хората в дома си, ти отваряш вратата към себе си.“

Това споделя в книгата „Храна, здраве и щастие“ Опра Уинфри, за която храната е нещото, което може да създаде уют и да те направи истински щастлив. В книгата Опра споделя рецептите, благодарение на които вече истински се наслаждава на храната.

Представените в „Храна, здраве и щастие“ ястия са разработени в екип с любимите професионални готвачи на Опра. Бележките й към тях превръщат изданието в личен подарък за милионите й почитатели. Една от най-влиятелните и обичани жени в света ни допуска в живота си зад кулисите – и в кухнята си, – като освен изпитани рецепти, споделя спомени и истории за дългия си път към здравето и щастието.

Вкусни, здравословни и лесни за приготвяне – това са ястията, които Опра обича да приготвя у дома и да споделя с близки и приятели. А по този начин да прави и дома си още по-уютен.

„Дом“

 

Самото писане на Камелия Кучер създава един уют, който се усеща във всяка една нейна книга. Дебютният й роман „Дом“ ни запознава с Франсоа, който расте без обич и подкрепа от отчуждените си родители. И го приема за нормално. До деня, в който семейството на най-добрия му приятел Джейкъб го кани на вечеря. Сравнението между уюта и топлината в тяхната къща и студенината и пустотата в неговия дом е болезнено. В тежката и драматична за него нощ Франсоа среща младата и красива алжирка Фатима. И това белязва живота му завинаги. Благодарение на нея той тръгва по пътя на съзряването. Път, който ще го отведе в Париж, но и много по-далеч – към любовта, прошката и осъзнаване смисъла на живота.

Една трогателна история, преплела много човешки съдби по пътя им към Дома!

Още вдъхновяващи истории може да намерите ТУК.