Клаус Шваб, основател и председател на Световния икономически форум в Давос, се намира в епицентъра на световните дела вече над 40 години. Още през 2015 г. Клаус Шваб пише статията „Епоха на адаптация“, в която поставя въпроса за необходимостта от глобално преустройство на света.

Година по-късно публикува „Четвъртата индустриална революция“ – книга, в която Шваб описва основните характеристики на новата технологична революция и очертава възможностите и дилемите, които носи със себе си.

Още по-важно – авторът разглежда Четвъртата индустриална революция като наше собствено творение и посочва начините, по които можем да я насочим в определена посока. Чрез нови форми на сътрудничество и управление тя може да бъде използвана в полза на всички. Само ако поемем колективна отговорност за създаването на бъдеще, в което иновациите и технологиите служат на хората, можем да издигнем човечеството до ново ниво на морално съзнание.

Предговорът на българското издание на книгата е написан от Кристалина Георгиева. В него тя споделя:

„Отваряте книга за това накъде върви светът на новите технологии и какво още можем да очакваме от тях. Когато я затворите, вероятно ще го направите със смесица от интерес към все по-широките хоризонти пред бизнеса, нетърпение да усетите в ежедневието си ефекта от технологичната трансформация, но и доза тревога: какво следва от всичко това?

Докато се подготвяше българското издание на "Четвъртата индустриална революция", се появи първият самолет, отпечатан на триизмерен принтер, а някои от най-големите работодатели в света замениха десетки хиляди работници с интелигентни машини. Как пътуваме, как се лекуваме, колко дълго живеем, как общуваме - иновациите са навсякъде около нас, те доминират бизнес перспективите и на стартиращи, и на установени компании. Всяка страница от тази книга развива тезата на Клаус Шваб: по мащаб, скорост и значение тази индустриална революция далеч надхвърля ефекта на предишните от миналото. И ни оставя сами да преценим доколко човечеството е готово за нея.“

Всяка година в Давос се срещат едни от най-влиятелните хора в света, за да дискутират икономическите, социални, технологични и екологични проблеми.

През януари 2021 г. срещата се проведе онлайн като фокусът беше пандемията с COVID-19, необходимостта от глобално сътрудничество между страните, нуждата от изграждане на доверие и от смели и трансформиращи промени за да се справи човечеството със сериозните предизвикателства, пред които е изправено.

Повече за „Четвъртата индустриална революция“ може да прочетете ТУК.