На 17 октомври президентът Румен Радев награди шестима изявени българи с принос в образованието, науката, медицината, спорта и културата. Сред тях бе и писателят Владимир Зарев, който получи най-високото държавно отличие орден "Стара планина" първа степен за заслуги в областта на културата и изкуството.

владимир-зарев-орден-стара-планина

По време на официалната церемония Владимир Зарев изказа благодарности от името на наградените: 

"Тези отличия ще ни задължават и в бъдеще да служим със знанието си, с безсънието и таланта си на България."

владимир зарев - румен радев орден стара планина

 

Определян като съвременния български класик, Владимир Зарев е автор на 18 книги, единайсет от които са романи. Носител е на Националните литературни награди „Иван Вазов“ и „Елин Пелин“ и на държавната награда „Св. Паисий Хилендарски“. Романът му "Разруха" се радва на невероятен успех и в немскоезичния свят. Номиниран е за две от престижните европейски литературни награди и за него са публикувани над 40 възторжени рецензии. Епичната семейна сага „Битието“, „Изходът“, „Законът“ също е преведена на немски език и вече има две издания в Австрия и Германия. По мотиви от „Битието“ е заснет култовият телевизионен сериал „Дървото на живота“, а по романа „Разруха“ известният режисьор Петър Попзлатев засне игралния филм „Времето е наше“.

Най-новият му роман "Чудовището" бе публикуван през май 2019 г. и продължава да се радва на огромен интерес. На 22, 23 и 24 октомври Владимир Зарев ще се срещне с читатели във Велико Търново, Русе и Разград!

Екипът на Издателска къща "Хермес" поздравява автора за високото отличие и му пожелава още много успехи!