Владимир Зарев и Деметра Дулева са сред носителите на ежегодните литературни награди на "Портал Култура" за 2020 г. Писателят Владимир Зарев спечели в категория "Проза" за романа "Чудовището", а Деметра Дулева бе наградена в категория "Дебют" за "Странстващият албатрос". Отличията бяха връчени по време на кратка церемония в Книжен център "Гринуич" на 1 ноември. 

Поетесата Мирела Иванова прие наградата от името на Владимир Зарев. Тя прочете благодарствено слово от писателя.

В писменото си обръщение към журито и гостите Владимир Зарев подчерта колко важна е ролята на "Портал Култура" и Фондация "Комунитас" за литературния и културния живот у нас и сподели още: "Вярвам, че светлината на българската духовност не просто ни изпълва със самочувствие, а е могъща част от националната ни сигурност и от нашето бъдеще."

Другата голяма награда бе връчена на Деметра Дулева за дебютния й роман "Странстващият албатрос". Почетната грамота бе поднесена от Калин Янакиев, който преди това сподели положителните си впечатления от книгата. 

"Днес, една година след появата на романа по книжарниците, мога да кажа, че той има щастлива съдба. А покрай него и аз, понеже той ме свърза отново с приятели и роднини, с които не се бях виждала от години, запозна ме с невероятни хора... Днешната награда ме окуражава да продължа. А аз искам да продължа, защото писането ми дава възможност да изразявам света около мен такъв, какъвто го виждам, без цензура и без лъжи." 

Това каза Деметра Дулева при получаването на наградата, след което разкри, че през следващата година със знака на ИК "Хермес" ще бъде публикуван вторият й роман. В края на речта си тя призова да подкрепим изкуството и литературата с думите: Само когато сме заедно, изкуството придобива смисъл.

Екипът на ИК "Хермес" поздравява двамата автори за престижното отличие и им пожелава още много творчески успехи!

 

 

 

 

Определян като съвременния български класик, Владимир Зарев е носител на Националните литературни награди „Иван Вазов“ и „Елин Пелин“, на държавната награда „Св. Паисий Хилендарски“ и на литературната награда „Почетен знак „Стоян Михайловски“. През 2019 г. получава най-високото държавно отличие орден "Стара планина" първа степен за заслуги в областта на културата и изкуството.

Деметра Дулева завършва италианска филология и английски език в Софийския университет. Специализира сравнително езикознание в Рим. Години работи като преводач на свободна практика. От 2003 година се присъединява към състава на Министерството на външните работи. Освен за литературната награда на "Портал Култура", през 2020 г. дебютният й роман „Странстващият албатрос“ бе номиниран за „Роман на годината“ в конкурса на Национален дарителски фонд "13 века България" и влезе в краткия списък за награда "Перото".