Година след издаването си сборникът с разкази от Иван Станков „Вечерна сватба“ продължава да се радва на голямо внимание от страна на читателите и критиката. Книгата бе номинирана за няколко престижни награди, сред които Литературна награда „Перото“ в категория „Проза“ и Национална литературна награда „Йордан Радичков“.

 

 

На 26 октомври сборникът получи още едно голямо признание - Националната литературна награда "Елиас Канети". Тя се връчва всяка година от Община Русе в чест на родения там писател-нобелист. Крайдунавският град е не само място, където се развива действието във "Вечерна сватба", но и герой във всеки един вълнуващ разказ. А това прави отличието още по-значимо. Самият автор сподели, че градът винаги е бил близък на сърцето му: "Изучи ме и ме възпита в красотите си. За това, мой роден град, приеми тази изтекла от сърцето ми книга като малка приписка към твоето светлоструйно житие. И пребъдвай в идващите времена“ - каза той, приемайки наградата.

Специално за събитието от Пловдив пътува управителят на ИК „Хермес“ и редактор на „Вечерна сватба“ Стойо Вартоломеев. Преди церемонията той се срещна с писателя в книжарница „Хермес“ - Русе, където двамата подписаха договор за нова книга от Иван Станков. Изданието се очаква през пролетта на 2022 г.

 

 

След срещата Иван Станков надписа и няколко екземпляра с автограф, които почитателите на българската литература в Русе могат да открият в книжарница „Хермес“.