Сара Джио е майстор на романтичния роман! С усет към добрите истории ни поднася и тази за Пени и Ейда. Авторката преплита две сюжетни линии в една, но в различни времеви пояси. Едната времева линия ни връща назад към 50-те години на 20 в., където красивата Пени има мечтания и уреден живот с художника Декстър. Липсата му в дома им кара Пени да се чувства самотна, а това поражда нуждата ѝ да се вижда със съседа им Колин.

   "Вътре свети и аз тичам към задната врата, и чукам тихо, но упорито. Очите ми са пълни със сълзи, а сърцето - с очакване. Колин се появява след миг. Преоблякъл се е в дънки и ризата му е разкопчана. Не казвам нищо, той - също. Но всичко е ясно. Той ме вдига, а аз обвивам крака и ръце около тялото му. Гледам го в очите и усещам дъха му върху кожата си. Устните ни са близо и този път той ме целува."

Любовните преживявания замъгляват правилната ѝ преценка и скоро Пени и Колин обмислят бягство с лодка. Всичко е чудесно до момента, в който се оказва, че Пени не познава толкова добре Колин. Той е търсен от властите и поради тази причина тя е разколебана и объркана дали не прави грешка. Точно вечерта, когато плануват да избягат, Пени изчезва. Никой не знае дали е щастлива или мъртва.

Втората сюжетна линия ни запознава с Ейда, която подобно на Пени е преживяла много. Ейда губи мъжа си и дъщеря си в нелеп инцидент, за който се чувства виновна. Тежестта  в сърцето е голяма, а хапчетата не помагат и безсънните нощи не изчезват. Заедно с психолога ѝ вземат решението, че най-добре за нея е да смени обстановката. Тя напуска работата си като редактор на списание, работа, която обича много преди да се случи инцидента. Плаващите къщи в Сиатъл са едно различно, но и вълшебно място за Ейда, нямащо нищо общо с трафика в Ню Йорк. В началото тя не се чувства на мястото си и не знае дали тук ще открие утехата, или просто бяга от себе си. Запознанството ѝ с Алекс е ключово. Между тях пламва искра, но тя все още не е готова за нова връзка.

   "Иска ми се да бъда съвсем открита за първи път от много време и да му разкажа всичко, всяка болезнена подробност. Искам да му покажа всичко, да го види, подредено като камъчета и назъбени черупки, намерени на плажа, които той може да вземе, да разгледа и да обърне. Искам отново да бъда прозрачна. Искам той да ме види цялата - такава, каквато съм."

В плаващата къща Ейда открива сандък, в който има следи за изчезналата Пени. Любопитството напира в нея и с помощта на своята приятелка - Джоуни, която работи в "Човешки ресурси" в Ню Йорк, откриват факти около мистериозното изчезване.

"Утринно сияние" е една вълнуваща история, в която действието не просто преминава, то кипи. Пени и Ейда си приличат много по това, че са преживели много и са оцелели въпреки болката. Книгата е едно олицетворение на психическата и физическата сила на жените!

Автор на текста: Весела Великова, книжарница"Хермес" - Велико Търново