Новото луксозно издание на един от шедьоврите на XIX в. вече ви очаква в книжарниците

Тес Дърбифийлд знае какво е да работиш много и да получаваш малко от живота. Семейството й едва свързва двата края. Затова, когато разбират, че произхождат от влиятелния в миналото род Д’Ърбървил, изпращат Тес да възстанови връзките с далечните им роднини.
Алек Д’Ърбървил е очарован от девойката. Нейната невинност и неустоимата й женственост го запленяват. Безскрупулен и себичен по характер, той я прелъстява и променя живота й.
Няколко години по-късно Тес среща напълно различен мъж. Ейнджъл Клер е нежен, искрен и предлага на Тес любов и спасение. Младата жена е изправена пред избор. Да прегърне възможността за щастие, като загърби преживяното. Или да разкрие миналото си пред своя любим.

За автора

Томас Харди (1840 – 1928) е сред най-видните класици и обичани романисти на английската литература. Роден е в село Хайър Бокхамптън, енория Стинсфорд, Югозападен Дорсет, през 1840 г. Творческият път на писателя започва в края на 60-те и началото на 70-те години на ХХ в. Литературната дейност на Харди се развива много бързо, особено след като той намира истинското си призвание: изобразяването на родния край – и всичките му големи произведения са свързани с това. Самият той разделя своите 14 романа на три групи: „експериментални“; „романтични и фантастични истории“ (сред които най-ярък е „Две сини очи“) и „романи за характери и обстоятелства“. В последната група влизат най-известните му: „Под раззелененото дърво“, „Далече от безумната тълпа“, „Тес от рода Д’Ърбървил“ и „Невзрачният Джуд“).


3 любопитни факта за „Тес от рода Д’Ърбървил“

1. Обвинявали са Томас Харди, че е влюбен в героинята си

„Тес от рода Д’Ърбървил“ е може би най-известният от всички романи на Томас Харди. Той обаче е имал доста проблеми с него – отчасти заради подзаглавието му „Една непорочна жена“. Викторианските идеи за непорочност са се различавали драстично от тези на Харди, но той отказва да го промени въпреки признанието му, че го е добавил в последния момент. Тес със сигурност е и любимата героиня на автора. Той дори е обвиняван, че е влюбен в нея.

2. Тес има свой прототип от реалния живот

Любопитна подробност е, че всъщност историята на Тес е вдъхновена от реално съществуваща жена на име Марта Браун. Тя е екзекутирана за убийството на съпруга си през август 1856 г., въпреки че го е направила, след като той многократно й е посягал с камшик. При екзекуцията Томас Харди е бил в тълпата, която е наброявала около 4000 души, а самата екзекуция се е извършила на централния площад в Дорчестър. 16-годишният тогава Харди е бил разтърсен от факта, че убийство на човек е извършено, все едно е някакво забавление. Романът е пропит от чувствата на Харди към екзекутираната без вина жена.
Някои от темите, които Томас Харди засяга в „Тес от рода Д’Ърбървил“, са актуални и до днес: наивността на чистата искрена любов пред човешкото предателство, както и контролът, който околните оказват върху собствената ни съдба. Може да се каже, че една от основните теми на романа е несправедливото двойствено отношение спрямо мъжете и жените. Главните герои извършват еднакво провинение по отношение на обществените и религиозните разбирания, но за Тес последиците са трагични.
Тези въпроси винаги са били универсални за човечеството. Това е причината романът на Харди и до днес да е едно от най-четените заглавия в света на литературата.

3. „Тес от рода Д’Ърбървил“ и киното

Романът на Томас Харди е едно от най-често екранизираните класически произведения.
Първата му екранизация е от далечната 1913 г., след което следва и тази от 1924 г. И двете ленти са част от нямото кино, а версията от 1913 г. е един от първите филми изобщо.
Най-популярната филмова версия на книгата е „Тес“ от 1979 г. на режисьора Роман Полански. Сценарият е написан от Жерар Браш, Джон Браунджон и самия Полански. В главната роля е Настася Кински. Филмът печели три награди „Оскар“ от общо шест номинации.
Полански е вдъхновен да направи филма, след като съпругата му Шарън Тейт му дава книгата, казвайки му, че би направил чудесен филм, и изразявайки желание да играе ролята на Тес. Това е последният път, когато той я вижда, преди да бъде убита. Филмът е посветен на нея.
Следва нова филмова версия от 1998 г., предназначена за телевизионния екран, а през 2008 г. е направен и минисериал с участието на Еди Редмейн.
Любопитно е, че книгата има и две екранизации в Индия – едната е от 1967 г. („Булка за една нощ“), а другата е от 2011 г. („Тришна“). И ако „Тришна“ по-скоро е по мотиви от „Тес от рода Д’Ърбървил“, то „Булка за една нощ“ е изцяло базиран върху историята на Томас Харди, а песните от филма са хитове и до днес.