Мануела Инуса е известна с таланта си да пише романтични поредици, а "Зимна ванилия" е първа книга от новата ѝ поредица „Калифорнийски мечти”. 

„Татко направи фермата по една-единствена причина: заради мама. Защото тя обичаше ванилия.“

Главната героиня Сесилия е невероятна творческа личност, а талантът ѝ да прави сладки изкушения с ванилия привлича много клиенти, с които понякога дори не успява да смогне. Всичко това благодарение на тайната ѝ съставка, наследена от баща ѝ - ферма за ванилия, създадена в чест на майка ѝ. Наследената ферма за ванилия носи на Сесе куп отговорности, но и едни от най-важните хора за нея и макар майка ѝ да е липсвала през голяма част от живота ѝ, чрез фермата споменът за нея е винаги жив. Задълженията са много и не ѝ остава време за приятели или половинка, а единственото забавление са срещите с Джулия - нейната най-добра приятелка. Разочарованието от любовта и желанието да бъдат обичани и щастливи е главно свърващо ги звено. 

Всичко в живота на Сесилия се преобръща след репортажа, който снимат за нейния труд покрай ванилията. Цял епизод по телевизията, чрез който тя става доста известна и забелязана не от кого да е, а от Ричард Банкс - собственик на луксозен хотел на езерото Тахо. Работохолик по душа, чрез работата си Банкс всъщност запълва празнотата в себе си. Копнее за семейство, но за целта му трябва подходяща жена. Превъртайки каналите на телевизора вижда повелителката на Ванилията и незабавно иска да се запознае с нея, затова и решава да организира семинар в хотела. Тук на помощ идва и неговият приятел - Мичъл, който бързо загрява, че приятелят му се е влюбил като петнадесет годишен младеж. Така освен за Сесилия и Ричард, семинарът се оказва съдбоносен и за Мичъл и Джулия. 

С тази романтична книга с дъх на ванилия и още нещо Мануела Инуса ни отнася в една любовна зимна приказка!

Автор на текста: Весела Великова, книжарница „Хермес“ - Велико Търново