Векове наред лечителите използвали природни средства и терапии, за да отстранят първопричините за болестите и да възстановят баланса в организма. Този холистичен подход към здравето обаче остава напълно пренебрегнат от съвременната медицина, която цели потискане на симптомите с фармацевтични продукти.

Ревностен поддръжник на древната философия за диагностика и лечение, д-р Акс отсява есенцията на многовековния опит на Аюрведа, китайската и близкоизточната медицина, за да направи това знание широко достъпно. В книгата той разглежда подробно древния лечебен арсенал от храни, билки и подправки, етерични масла, промени в начина на живот, духовни практики и терапевтични движения. За всеки, който търси алтернативно решение на здравословните си проблеми, са предложени протоколи с храни, билки, практики и етерични масла за над 70 често срещани заболявания – от сърдечносъдови и автоимунни болести до алергии и наднормено тегло.

 

 

Полезни съвети от книгата

 

Почти всяко лекарство, предписано от лекар, има странични ефекти, някои от които са тежки. Например при хората, приемащи антидепресанти, съществува 14 пъти по-висок риск от инфаркти и инсулти и 33 процента по-висок риск от смърт, отколкото при хората, които не приемат такива лекарства. Освен това при много хора се появяват проблеми като напълняване, безсъние, главоболие, болки в мускулите и др.

В „Древните лекове“ д-р Джош Акс дава практични съвети как да се справим с тревожността и депресията, използвайки тайните на природната медицина.

 

 

Три изпитани с времето начина за справяне с тревожността и депресията

 

  • Билки. Голям брой растения, известни от древността, включително шафран, женшен и лайка, могат да облекчат депресивни състояния, но най-щателно проучван е жълтият кантарион, прилаган дълго време от терапевтите в ТКМ за лечение на разстройство на настроението.
  • Медитация. Практикува се от поне 4000 г. пр. Хр. и в момента е обект на стотици научни изследвания, които са доказали ползите й за облекчаване на емоционални проблеми... В известна степен медитацията помага, защото създава умения за противодействие на усещането за отчаяние и тревожност. С течение на времето обаче тя също така влияе на ума ви, като успокоява амигдалата (бадемовидното тяло), която е центърът на страха, и стимулира частите от мозъка, свързани с вниманието. Проучване установява реална промяна в мозъка при хора, които медитират тридесет минути на ден в продължение на осем седмици. Освен това няма неблагоприятни странични ефекти.

 

  • Движение. Най-ранните източници за прилагането на йога като форма на уравновесяване и успокояване на ума са от единайсети век в Индия, а днес милиони хора могат да свидетелстват за силата й да подобрява настроението. Последните проучвания доказват, че йога облекчава тревожността и депресията... Вместо просто да лекува симптомите на разстройства на настроението, както правят лекарствата, йога ви помага и учи как да се справяте с трудностите, свързани с вашите емоции, за да сведете до минимум или дори да премахнете проблема...

Физическата активност помага, защото освобождава мозъчни химикали, които отговарят за това да се чувствате добре. Тя подпомага образуването на нови неврони в хипокампа – област в мозъка, която се свива при депресия, и намалява стреса – основната причина за разстройствата на настроението. И за разлика от антидепресантите, които могат да доведат до здравословни проблеми като страничен ефект, движението предпазва сърдечносъдовата система, води до изграждането на здрава мускулна тъкан и вдъхва на практикуващите себеуважение и вяра в способността си да се справят в живота.

 

Опиоидите също са пример за опасно съвременно лекарство, което може да бъде заменено от безвредни алтернативи, известни от древността. Голям брой безопасни древни лекове са също толкова ефикасни като опиатите за лечение на болка.

 

Как да излекуваме болката с безвредни алтернативи на лекарствата

 

  • Акупунктура и акупресура. Няколко метаанализа, направени от престижната международна неправителствена организация „Кокрейн“, установяват, че акупунктурата е ефективен начин да се справите с главоболието, породено от напрежение, и спомага за предотвратяването на мигрени също толкова или дори по-ефективно от лекарствата с рецепта. При друг метаанализ на 29 проучвания в Архиви на вътрешни болести, които наблюдават въздействието от акупунктурата при редица състояния, включително артрит, мускулно-скелетна болка и болки в гърба и врата, се установява, че тя може да намали болката до 50 процента.
  • Масло от коноп. Непричиняващото еуфория вещество, извличано от растението канабис, може да помогне за болки при артрит, като намалява възпалението – едно от най-забележимите свойства на канабидиола. Въпреки че изследванията на въздействието на канабидиола върху хората са оскъдни, тъй като федералното правителство възпрепятства напредъка им, изследванията върху животни показват, че той всъщност може също да инхибира сигналния път на болката.
  • Етерични масла. Според проучване в Международен журнал по превантивна медицина ароматът на мента може да облекчава болки, особено в главата, а маслото от тамян, приложено локално, доказано помага при остеоартрит на коляното. И двете масла помагат при възпаления. Нещо повече, метаанализ в Проучване и третиране на болката показва, че ароматерапията с лавандулово масло помага за облекчаване на различни видове болка – може би отчасти благодарение на това, че действа релаксиращо, а болката причинява физическо напрежение.

 

Ако ви е писнало от утвърденото статукво, дирижирано от фармацевтичната индустрия, и жадувате за природосъобразен, безопасен и по-ефективен подход, ще откриете надежда – и помощ – в „Древните лекове“.

 

Джош Акс