Игралният филм "Блажения", вдъхновен от разказа на Емил Андреев "Боби Блажения и Другия американец", беше представен за първи път по време на 38-ия Фестивал на българския игрален филм "Златна роза" във Варна. 

Филмът е по сценарий на Емил Андреев и Боряна Милушева-Дукова. Режисьор е проф. Станимир Трифонов - продуцент и режисьор на телевизионни сериали, игрални и документални филми. Трифонов е работил по редица награждавани продукции като сериала "Хайка за вълци", както и по екранизацията на романа "Стъклената ръка" от Емил Андреев. Актьорският състав на "Блажения" включва Александър Тонев, Лорина Камбурова, Параскева Джукелова, Стефан Денолюбов, Цветан Алексиев, Любен Чаталов, Николай Урумов.

Историята разказва как една непорочна любов, безценно лекарство и случайна среща с бъдещия президент на САЩ, Джон Кенеди, преобръщат живота на един човек. Очаква се филмът да бъде представен пред широката публика в края на годината.

Емил Андреев е български писател и сценарист. Автор е на "Ломски разкази", "Стъклената река" (филмиран), "Проклятието на Жабата", "Нашата книга", сборника "Боби Блажения и Другия американец" и др. Съсценарист е на сериалите "Под прикритие" и "Четвърта власт".

Отзиви за "Боби Блажения и Другия американец"

Както и в другите си книги, Андреев не се отказва от своята поетика на смесване на фантазия и действителност, любов и преходност, хумор и ирония, усещане за напрежение и финален обрат в майсторски написаните разкази, които превръщат неговия сборник в книга от висока класа.

Велко Барбиери, Загреб

Когато чете Емил Андреев, човек потъва в дълбините на съзнанието: митове, обреди, архетипи и изконна мъдрост го срещат на всяка страница. Писател, който си струва да четеш и препрочиташ.

Мирча Картареску, Букурещ