Демиан Букай е психиатър и психотерапевт. На българския пазар е познат с книгите си „Погледни отново“ и „Родители и деца“, на която е съавтор с Хорхе Букай. Ключова роля в развитието на този общ проект изиграва гостуването на двамата в България през 2014 г. по покана на ИК „Хермес“. Поводът е съвместната премиерата на „Погледни отново“ и „20 стъпки напред“, която се превръща в литературното събитие на лятото.

Това е първото гостуване на Демиан Букай у нас и четвърто за Хорхе Букай. За първи път в историята на българското книгоиздаване чуждестранен писател посещава България четири пъти, като три от гостуванията му са в последователни години. Поради този факт самият Демиан споделя, че с нетърпение е очаквал да посети страната, която толкова е очаровала баща му.

По време на общото си турне двамата писатели се срещат със стотици почитатели в София, Пловдив и Велико Търново. В София кметът Йорданка Фъндъкова ги посреща в кабинета си в Общината, където вече няколко пъти са се срещали с Хорхе Букай. По-късно баща и син посещават опера, където гледат спектакъла „Крал за един ден“ на Джузепе Верди, а в антракта са приканени да дават автографи на феновете си в залата. 

Във Велико Търново Демиан Букай се докосва до българските традиции, като се включва в кратко хоро с баща си, преди началото на лекцията им.

В края на гостуването си Демиан заявява, че вече е разбрал защо баща му е толкова влюбен в страната ни, както и че неговото сърце също е било покорено. Скоро след това на български език излиза общата им книга „Родители и деца“, а двамата си обещават да се върнат в България.

Може би новата книга от Демиан Букай - „Наръчник за двойки“ ще ни даде чудесен повод за това. При написването й той разчита на дългогодишния си опит като терапевт консултант на възрастни, двойки и семейства.

Демиан Букай е специалист по гещалттерапия, но е минал обучение и в други терапевтични практики. Освен това се занимава с онлайн консултации, помагайки по този начин на пациентите си от различни страни. Води семинари в цяла Латинска Америка. Сътрудничи на испанското списание „Менте сана“. В своята работа акцентира върху киното и литературата като терапевтично средство.

Научете повече за „Наръчник за двойки“

Наръчник? За какво ни е наръчник? Обичаме се, събираме се и готово...

Не съвсем! Както се казва, само любов не стига. И да си мислим, че тя ще ни измъкне от всичките ни затруднения, означава сами да предизвикаме катастрофа.

Според Демиан Букай сформирането на двойка е само първата стъпка от дълго пътуване. Когато двама души споделят любов, страст и имат обща цел в живота, им предстои да поработят здраво върху преоценката на приоритетите си. Както като индивиди, така и като двойка.

На базата на професионалния си опит и на преподавателската си дейност, както и с помощта на съвременната литература, кино и музика, Букай преминава през трудните теми, които засягат всяка връзка – от изневярата и ревността до организирането на времето заедно и справянето с конфликти. Не пропуска и страшния въпрос „Ние какви сме: гаджета, любовници или нещо друго?“. В крайна сметка авторът ще ни накара да преосмислим познатите модели на изграждане на връзка и да определим отново целите си, за да се насладим изцяло на хармонията и богатството на ежедневието.