Издателска къща "Хермес" е основана през 1991 година и днес е едно от най-модерните и бързо развиващи се издателства в България със собствена верига от книжарници и над 80 служители. Доказателство за успеха на "Хермес" са хилядите верни читатели, които вече 30 години ни се доверяват. Съобразявайки се с техните вкусове и с последните тенденции в световното книгоиздаване, ние професионално и отговорно избираме всяка книга, която издаваме. Със знака на издателството са излезли над 3000 нови заглавия с тираж 25 милиона екземпляра.

По повод годишнината на Издателска къща "Хермес" 30 автори от България и света отправиха своите послания към издателството - с благодарност за съвместната работа и с пожелание за още много бъдещи успехи!

 

 

 

1. Александра Маринина:

От цялата си душа поздравявам издателство „Хермес“, всички сътрудници и автори с 30-годишнината! В днешно време, когато всичко се променя толкова бързо и животът ни е пълен с неочаквани ситуации и катаклизми, 30 години е много дълго време, което свидетелства за това, че „Хермес“ е успешно и стабилно издателство с ефективно ръководство и талантливи и търсени автори. Благодарение на това вашите книги вече три десетилетия неизменно намират път към читателите, а вашите читатели остават верни на своето издателство и неговите автори. Това е забележително! Всяко издателство в същността си изпълнява ролята на връзка между авторите и читателите и при „Хермес“ тази връзка не се е скъсала, а е станала по-силна и здрава с годините.
Още един път ви поздравявам и искрено ви благодаря, че превеждате романите ми на български език, и от сърце ви желая успех, разцвет и всичко най-добро!


2. Александър Секулов:

„ХЕРМЕС“ ИМА СПАСИТЕЛНА РОЛЯ ЗА НАЦИОНАЛНИЯ ДУХ
Имал съм шанса да видя с очите си откъде тръгна издателство „Хермес“ и ми е трудно да повярвам колко далече стигна.
Случи се, защото всички работеха и не се отказваха. Работеха и не се отказваха. Това правят и сега.
Стойо Вартоломеев изора дълбока, своя бразда в българската книжнина и записа „Хермес“ в списъка на издателствата, имащи спасителна роля в запазването на националния дух и самосъзнание в трудни години. Пръв реши и наложи практиката българските автори да присъстват едновременно в книжарниците с няколко от знаковите си произведения и така помогна да се създадат не само отделни творби, но и автори с ясни очертания в очите на читателите. Възвърна забравени автори и завърза преднамерено скъсани нишки на родната литература.
И всичко това по онзи стародавен, осветен от времето начин: да се работи. И да не се отказваш.


3. Александър Чобанов:

Много съм щастлив да честитя 30-годишния юбилей на ИК „Хермес“!
Тази годишнина трябва да е празник за всички читатели и писатели в България. За тези 30 години ИК „Хермес“ непрестанно се грижи до читателите да достига литература на изключително ниво, независимо от политическата и социалната среда в България. А грижите и вниманието, което отделят на българските писатели, с които работят, са нещо, което показва техния професионализъм и отношение към българската литература. Така за 30 години ИК „Хермес“ се е превърнало в много повече от издателство, то е част от българската култура.
Пожелавам на издателството и на екипа още дълги плодотворни години!


4. Анчо Калоянов:

На издателство „Хермес“ и на неговия създател – честита 30-годишнина!
С признателност за всеотдайността към нашата литература и с пожелание и следващите 30 години да са благодатни за българските книги!
Анчо Калоянов, ваш автор

 

5. Владимир Зарев:

В човешкия живот трийсет години са и много, и малко време. В съществуването на едно издателство те са достатъчни, за да превърнат усилията на неговите създатели в неотменна част от културния ни живот, в духовен подвиг, а най-вече в значима традиция. Преди трийсет години собственикът на издателството Стойо Вартоломеев смело кръщава намеренията си на владетеля на тайното, на магическото познание Хермес Трисмегист и започва с издаването на прашасяли и забравени любовни романи, които се радват на необикновен читателски, а и финасов успех. Днес издателство „Хермес“ оформя и издава стотици заглавия годишно, превърна се в престижна част от духовната история на съвременна България.
Преди десетина години Стойо Вартоломеев щедро ми предложи да преиздаде романа „Разруха“, който вече имаше девет преиздания. Закупи последните 200 бройки, съхранявани в мойто мазе, и оттогава книгата има четири нови преиздания. Постепенно, за моя радост, всичките ми романи бяха приютени в издателство „Хермес“ – фамилната сага „Битието“, „Изходът“, „Законът“, романите „Разруха“, „Светове“, „Орлов мост“, „Лето 1850“, „Поп Богомил и съвършенството на страха“, „Чудовището“, за което моля издателите да приемат моята топла приятелска прегръдка и моя поклон!
Дано Бог да подпомогне, да освети пътя на това прекрасно духовно обиталище, на този прекрасен и уютен дом на художественото Слово!
Бъдете, скъпи приятели!


6. Георги Константинов:

Честита 30-годишна книгоиздателска дейност на „Хермес“, приносна за нашата духовност. Радвам се да бъда автор на престижното издателство „Хермес“, където в последните години се появиха немалко мои книги – „Миг като вечност“, „Непадаща звезда“, „Приключенията на Туфо рижия пират“ и други.
Още веднъж честита годишнина!

 

7. Георги Мишев:

Преди три десетилетия, когато се скъса бента на Утопията, стихията нахлу и в книгоиздаването. Световни заглавия се появиха и в нашите книжарници. Свободното слово стана достъпно, необятно, без идеологически юзди. Но редом с доброто, винаги върви и неговата сянка: настъпи времето на графоманията. На имитацията и ментето. Да си спомним как тази дума превзе речника ни: менте храни, менте питиета, менте музика. Модно стана лесното писане, бързото четене, а най-модно стана нечетенето.
На този фон едно издателство опази своето име. Не се поддаде на бързи печалби, държеше на качеството на своите книги, уважаваше авторите, не допусна скандали, непочтени пазарни номера...
Наскоро чухме португалския писател Душ Сантуш (прочут европейски автор) да казва: „Благодарен съм на моя издател“. Говореше за Стойо Вартоломеев, положил преди 30 години основите на Издателска къща „Хермес“. Издателят, който продължи възрожденската линия на Богоров, Христо Г. Данов, „Хемус“ – книжовните гнезда на българския ни език.
Ако не звучи юбилейно – лековато, ще ми се да завърша краткото си приветствие към „Хермес“, към г-н Вартоломеев и неговия работлив колектив, както е завършвал своите текстове Иван Богоров: „Здравейте, милички!“


8. Георги Цанков:

Пиша тези редове, посветени на любимото на сърцето ми всебългарско издателство „Хермес“, в Деня на народните будители – 1 ноември 2021. Убеден съм, че това е най-истинното време, за да изразя възхищението си, привързаността си към това огнище на духовността, което с великолепните си издания начерта нови пътища пред родната литература, почете традициите, като ни поднесе от тях най-значимото, но най-важното – представи достойно европейско и световно лице на съвременните български поезия, проза, есеистика и литература за деца, отведе ни към всички континенти, на които се създава съкровищницата на мъдростта и красотата. Не е необходимо да изреждам имена на наши и чуждестранни автори, осветили трийсетте години съществуване на „Хермес“ – достатъчно е да разгледате пребогатия каталог. Няма да скрия: огромна гордост за мен е, че най-свидната ми и изстрадана книга, „Диаманти от короната на Франция“, е в колекцията на скъпите ми приятели. Ясно е, че този триумф на надвременната литература не би бил възможен без таланта, усета и енциклопедичната култура на стопанина на издателството Стойо Вартоломеев и на подготвените от него достойни наследници. Сред безбройните му качества несъмнено едно от най-важните е, че успя да създаде невероятен екип от знаещи и можещи съратници. Представянето на над 2000 заглавия в надвишаващ 20 милиона тираж е подвиг за условията в България, където издателствата са оставени на самите себе си! Екипът от опитни редактори, талантливи художници, безупречни коректори и цялата „кралска свита“ е на световно равнище. Удоволствие е за мен всяка седмица да попадам във вълшебната приказка на софийския офис на издателството, където ме посрещат усмихнати и изпълнени с енергия хора, които правят дните ни по-щастливи! Желая ти здраве и дълголетие, безценно издателство „Хермес“ – очаквам, заедно с милионите ти читатели, още безброй чудесни изненади! Бъдете верни на себе си, будители – и ние, благодарни автори и читатели, никога няма да ви изневерим!

 

9. Деметра Дулева:

Чудеса е думата, с която свързвам издателство „Хермес“. Както си седиш вкъщи сам, пишеш, съмняваш се, изпращаш ръкопис и някак изведнъж се оказваш приобщен към голямо и сплотено семейство от писатели, редактори, оформители, художници, пиари, книжари... Хиляди читатели, стотици отзиви, десетки нови приятелства. Чудеса!
Поздравявам голямото семейство на издателство „Хермес“ и неговия създател г-н Стойо Вартоломеев за силата да преодоляват всякакви кризи, за смелостта винаги да търсят нови и неочаквани решения и най-вече за това, че независимо от обстоятелствата винаги, винаги са подкрепяли българските автори, като са им давали възможност да разказват на читателите си своето време и своите истории. Пожелавам на издателството и на целия екип още десетилетия успешен път и да продължат с чудесата!


10. Джени Хейл:

Честит рожден ден, „Хермес“! Поздравявам ви за успешните 30 години дотук! Изключително съм щастлива, че именно благодарение на вас книгите ми достигат до българските читатели! С пожелание за още много великолепни години!

 

11. Евгений Тодоров:

Далеч преди да наближи 30-ата годишнина на „Хермес“ съм си мислил, че за историята на издателството може да се напише поучителна книга.
Още по повод петата годишнина в Пловдивската телевизия правихме интервю с основателя на издателството Стойо Вартоломеев, който не без чувство за гордост разказа как започнал „от асфалта“. А аз се вмъкнах в спомените, за да кажа, че съм започнал „под асфалта“.
Та преди малко повече от 30 години Стойо и аз продавахме книги – той на сергия „на асфалта“, аз в подлеза на Централна гара – „под асфалта“.
Срещахме се от време на време рано сутрин на паркинга пред Гарата и обсъждахме пазара. Малко по-късно – изправени пред опасността да влезем в конкурентна борба, поехме в различни посоки. Стойо основа издателството и започна да издава книги, които се разграбваха. А аз тръгнах да събирам материал за бъдещи книги.
Пътищата ни отново се пресякоха след 20 години – вече като издател и автор.
Така се случи, че преди няколко години Книжна борса „Хермес“ се премести срещу прозорците ми в „Тракия“. И когато в събота сутрин се чудя накъде да поема в почивния ден и хвърлям един поглед през прозореца, виждам Борсата и си викам: „Я не се офлянквай, ами сядай и пиши...“
Стойо и издателство „Хермес“ за тези години направиха поне три много важни неща.
1. Доказаха, че в една силно централизирана държава издателство номер 1 може да не бъде непременно в столицата. А книжарници с пловдивската марка „Хермес“ да има в над 10 града.
2. Че може да тръгнеш „от асфалта“ и да успяваш – и то не за кратко, а за цели 30 години. Засега. И тази история би трябвало да даде кураж на младите предприемчиви пловдивчани.
3. Издадоха поредица книги за Пловдив от различни автори и по този начин градът ни има документирана и своята социална история – разказана от очевидци. Свидетел съм как автори от други градове ни завиждат за тази история. И тръгват да наваксват.
Та си мисля, че 30-ата годишнина е не само фирмен празник, а празник и на Пловдив.
Да ни е честит!
Евгений ТОДОРОВ
Автор на 7 книги, издадени от „Хермес“

 

12. Eмил Андреев:

За 30 години Издателска къща „Хермес“ се превърна в истински вестител на добрата книга и слово. Авторите – и българските, и чуждестранните – намериха своя сериозен издател и разпространител, който не ги подвежда, а се грижи за тях с всички сили и средства. Нека тази достойна просветителска дейност, извършвана от стотиците неуморни работници в къщата, пребъде във времето. Бъдете живи и здрави и не спирайте! Наздраве!

 

13. Жозе Родригеш душ Сантуш:

Няма по-благородна мисия от книгоиздаването и просветната дейност. Издателство „Хермес“ го прави от 30 години... и ще продължи да го прави още 300 години! Честит рожден ден, „Хермес“!

 

14. Иван Станков:

Здрасти, „Хермес“!
Кога стана на 30 години?!
Че нали онзи ден се пръкна насред Филибето?
Ами че ти си вече в зряла възраст!
Пък продължаваш да растеш!
Да си ми здрав и бодър заедно с авторите, книжарите и служителите ти!
И книгите ти да са хубави!
И книжарниците отворени!
Пък като станеш на сто – ще сменим пожеланията!
Сърдечно, Иван Станков

 

15. Ивинела Самуилова:

Честит 30-и юбилей на ИК „Хермес“! За мен е привилегия, че вече 10 години съм част от литературната история на издателството. Най-важното за един автор, след това да напише книгата си, е тя да види „бял свят“: да попадне при добър издател, който да я представи подобаващо на читателите. Зад това „подобаващо“ стоят професионализмът и отношението на много хора: редактори, коректори, дизайнери, дистрибутори, книжари, специалисти по комуникация... Благодаря на всички от екипа на ИК „Хермес“, с които съм работила през годините, за вниманието, сърцатото отношение, подкрепата, усещането за принадлежност към семейство, в което споделяме отговорности, надежди, тревоги, успехи... Специални почитания към г-н Стойо Вартоломеев, положил дома „Хермес“ на здрави основи – почтеност, откритост, достойнство, и оживил го с духа на хиляди стойностни книги. Най-сърдечни благопожелания за здраве и дълголетие, скъпи приятели, и нека със знака на ИК „Хермес“ продължават да излизат вдъхновяващи заглавия, за да споделят и утрешните читатели радостта от четенето!


16. Камелия Кучер:

Любимо мое издателство „Хермес“, честити трийсет години! Не мога да си представя какъв би бил литературният ми път без вас – моето книжно семейство, моите приятели, моето второ „у дома“. Благодаря ви за тихото, силно присъствие, за почтеността и чистотата в отношенията, за вярата, за искрената неподправена обич към книгите, за професионализма. Да работиш с обич, с удоволствие, с непринуденост, с човещина – какво по-голямо щастие от това? Благодаря ви за спокойствието, което ми давате, за да извира оттам вдъхновение, да ражда истории. И още много години така, пожелавам си.
С обич, Ками

 

17. Катрине Енгберг:

Топли поздрави от Дания и честит рожден ден на българския ми издател! Пожелавам ви непрекъснат успех и с нетърпение очаквам всички книги, по които ще работим заедно в бъдеще.

 

18. Красимир Димовски:

Когато попитали Клод Моне кой е неговият шедьовър, великият импресионист отговорил: „Моята градина!“ Преди 30 години Стойо Вартоломеев създаде своята градина – издателството „Хермес“, и превърна творението си в истински шедьовър на книгоиздаването. Тази градина даде на българския читател милиони екземпляри – сред които и творби на световноизвестни писатели. Тя вече има своята история. И продължава своя разцвет.
Честит юбилей!


19. Майк Викинг:

Поздравления за годишнината! Като автор и изследовател на щастието знам колко важни са книгите за благоденствието на хората. Затова ви пожелавам много весело и хюга отбелязване на повода и късмет през следващите 30 години в това да дарявате щастие на хората с помощта на книгите.

 

20. Мануела Инуса:

Моите сърдечни поздравления за 30-годишнината на ИК „Хермес“. Продължавайте в същия дух, фантастични сте! Поздрави и на моите български читатели – щастлива и трогната съм, че сте приели моите истории в сърцата си и че ви харесва толкова много на „Валери Лейн“. Благодаря ви за страхотните публикации, красивите снимки и вълшебни послания в социалните мрежи! С много любов, Мануела Инуса

 

21. Мирела Иванова:

Подобно на древногръцкия бог Хермес, създал лирата няколко часа след раждането си, за да възпее любовта, и едноименното издателство „Хермес“ вече трийсет години сътворява чудеса в името на любовта към книгите и литературата и така възпява знанието, четенето, интелигентността.
Издателство „Хермес“ е запазен знак за мащабно мислене, осъществено в хиляди книги, творчески открития на автори и поредици и почтителен прочит на българската литература, класическа и съвременна.
30 години е вдъхновяващ юбилей не само за усърдните духовни труженици от издателство „Хермес“, но и за авторите, които вярват в силата и светлината на Словото. Нека голямото дело пребъде, та и нашите деца и внуци да се радват и гордеят с умножената от „Хермес“ любов към книгите.

 

22. Неда Антонова:

ИК „Хермес“! Трийсет години върху духовната карта на България!
Белокаменен мост между двата бряга на литературата – автор и читатели!
Честити да сте, скъпи хермеси! Да сте здрави, все тъй предвиждащи и предвождащи и да илядите откъм заглавия и читатели!
Народната памет ще ви възнагради!

 

23. Недялко Славов:

30 години издателска къща „Хермес“! Да устоиш в това убого за духовността време си е истинско геройство. Да спасяваш книгата и нейните творци. И то с такъв професионализъм, коректност, високи художествени критерии и чест. И да си винаги сред първите. Поздравления от все сърце и на многая лета!

 

24. Ненко Генов:

Ако ме бяхте срещнали в училищния двор през 90-те, като нищо можехте да ме заварите сред група приятели, разлиствайки най-новата книга-игра на „Хермес“ или пък поредния том от любимата поредица „Галактически пратеници“. Чакахме всяко следващо издание с истинско нетърпение. Тогава дори не знаехме, че самото издателство е през две пресечки от училището. Знаехме обаче, че в книгите с тяхното лого със сигурност ни очакват нови приключения и страхотни илюстрации. А ако през ония години някой ми беше казал, че две десетилетия по-късно моите собствени книги ще бъдат издадени от същото издателство? Нямаше да му повярвам. Честит 30-и рожден ден на издателството, което не само помогна много за това да се превърна в запален читател, но и ме превърна в издаван автор. Благодаря на екипа, който видя потенциала в моите ръкописи, гласува ми доверие на поредицата „Сбогом, дневнико!“ и все още работи неуморно за нейното развитие. Честит юбилей на „Хермес“, които сбъднаха една моя мечта. Продължавайте да давате мечти на децата и криле на новите автори!

 

25. Петя Александрова:

Моето любимо издателство „Хермес“ има юбилей – 30 години на българския книжен пазар. Съотнесено с човеците, това е най-хубавото време на младостта, когато имаш вече и опит, и самочувствие. Възраст на смели мечти, амбициозни планове, много приятели и щедро даване (и получаване) на любов. Пожелавам всичко това и на издателство „Хермес“ – да го множи в годините занапред, за радост на четящите, на авторите, на целия екип, който работи под неговия покрив. Не мога да скрия щастливото усещане, че през тези 30 години и аз бях частица от неговите растеж и успехи, от духа на любов, сговор и разбирателство в издателската къща, от взаимното уважение и надежди за трайно приятелство с българския читател. Благодаря ти, „Хермес“! И честит юбилей!

 

26. Светла Балтова:

Честита трийсетгодишнина на ИК „Хермес“, любимото издателство на много българи!
Книгата е врата към други светове. За трийсет години вие, екипът на ИК „Хермес“, отворихте портали за малки и големи в световете на книгите, вие поддържате жива обичта към словото.
С радост и сърдечна благодарност за съвместната работа ви поздравявам с юбилея!
Желая ви здраве и благоденствие и още много години да се радвате на взаимната любов с вашите читатели!
Д-р Светла Балтова

 

27.София Лундберг:

Хип-хип-ура за моя български издател „Хермес“! Честит рожден ден и ви благодаря за 30-те години в служба на литературата. Пожелавам ви искрящи фойерверки, шампанско и торта наред с още много години, изпълнени с вълшебни истории.

 

28.Тони Николов:

„Хермес“ на 30 години!
В гръцката митология Хермес освен закрилник на търговията е и покровител на знанията, пътуването и красноречието. Не знам дали през далечната 1991 г. Стойо Вартоломеев е мислил над това, докато е замислял да създаде ИК „Хермес“, но то ясно е очертало профила на неговото издателство: да е пътник между световете, между българската и преводната литература, между различни читателски публики, между проза, поезия и публицистика, включително между Пловдив и София. Изрично подчертавам последното, тъй като съм от софийските автори, приобщени от „Хермес“ към силната румелийска традиция в културата, витаеща над старинния град на тепетата. На много години!

 

29. Хавиер Сиера:

ИК „Хермес“ изпълнява с енергичност и поразителна отдаденост своята мисия да поднася на българските читатели най-доброто от съвременната световна литература. За мен е чест да бъда публикуван от тях и да мога да се доближа по този начин до вашата страна, на която се възхищавам и която има толкова истории за разказване!

 

30. Христо Добротинов:

Честита годишнина, „Хермес“, бъдете все така вестители на добрата словесност и мярка за таланта в книжното море! Поздравления и признание за приноса ви в издаването на съвременна българска литература!