През 2021 година ИК "Хермес" отбелязва 30 години от създаването си. 30 години, през които професионално и отговорно избираме всяко заглавие, което издаваме, предлагайки книги за всеки в семейството. 30 години, през които не спираме да споделяме радостта от четенето!

 

 

Научете повече за 30-годишната история на "Хермес" от тези 30 любопитни факта:

 

1. Основател на Издателска къща „Хермес“ е Стойо Вартоломеев, литературен критик и редактор в Държавно издателство „Христо Г. Данов“.

 

2. Първата книга със знака на „Хермес“ е „Тайнствените сили в природата“ от Камий Фламарион, издадена на 20 ноември 1991 г.

 

3. Първата поредица на Издателска къща „Хермес“ е „31 забравени любовни романа“. Само за две години от нея са продадени над 4 000 000 екземпляра, което я превръща в истински феномен в историята на новото българско книгоиздаване.

 

4. „Хермес“ – една голяма любов!“ е първият телевизионен клип на издателството, излъчен в национален ефир. Той е дело на режисьора Пламен Панев, а за фон е избрана незабравимата песен на Пепино Галиарди „Un amore grande“.

 

5. Започвайки с екип от двама души, днес в Издателска къща „Хермес“ работят над 80 служители.

 

6. Идеята издателството да носи името на Хермес Трисмегист е на д-р Тодор Янчев, автор на книгата „По спиралата на загадките“.

 

7. Графичният знак на „Хермес“ е дело на художника Ангел Домусчиев.

 

8. „Хермес“ създаде верига от 12 книжарници в градовете София, Пловдив, Бургас, Стара Загора, Варна, Русе, Видин, Благоевград, Пазарджик, Сливен, Велико Търново, Хасково.

 

9. Детско-юношеската серия на „Хермес“ „Златно перо“ включва повече от 60 заглавия с общ тираж 2 500 000 екземпляра.

 

10. Годишно „Хермес“ издава 250 заглавия, от които 120 нови книги.

 

11. До момента със знака на издателството са излезли 3000 заглавия с тираж 25 милиона екземпляра.

 

12. За своята дейност издателството е получило много отличия. Сред тях са Национална награда „Христо Г. Данов“, награда „Константин Константинов“ за принос в книгоиздаването за деца, награда „Златен лъв“ за принос към българската култура, награда „Дон Кихот“, присъдена от Асоциацията на индустриалния капитал за постижения в творческите индустрии и за подкрепа на българската книга и българските писатели.

 

13. Като социалноангажирана фирма „Хермес“ се включва в много дарителски акции. Многократно издателството е подкрепяло „Българската Коледа“, дарител е на Българския червен кръст, подпомага изграждането на храмове и паметници.

 

14. С убеждението, че всяка нация трябва да познава и подкрепя собствената си литература, „Хермес“ организира „Дни на българската книга“, които се провеждат всяка година в периода между 11 май (църковен празник на светите братя Кирил и Методий) и 24 май (Ден на българската просвета и култура).

 

15. Издателска къща „Хермес“ е осиновител и кръстник на мозайка, изобразяваща птица в Голямата базилика в Пловдив. Мозайката „Вдъхновяващата“ е символ на духовността.

 

16. Руската кримикралица Александра Маринина, която беше специален гост на 20-годишнината на „Хермес“, подкрепи една от каузите на издателството, дарявайки голяма сума за изграждане на Център за деца с аутизъм в Пловдив.

 

17. Хорхе Букай е един от най-четените автори в 30-годишната история на „Хермес“. Той е голям приятел на България и е единственият писател, който ни е гостувал четири пъти по наша покана. Букай неведнъж е споделял възхищението си от нашия народ, от българската природа, фолклор и кухня. По време на едно от посещенията си той бе приет от президента Георги Първанов.

 

18. Топрепортерът на Португалия и най-продаваният португалски автор в света – Жозе Родригеш душ Сантуш, включи България в своя книга. Част от действието в романа му „Последната тайна“ се развива в Пловдив, а герои в него носят имена на хора от екипа на издателството. Авторът беше специален гост за 25-годишнината на издателството.

 

19. През 2018 г. по покана на Издателска къща „Хермес“ в България гостува и авторът на „Малък наръчник по хюга“, „Малък наръчник по люка“ и „Изкуството да създаваме спомени“ – Майк Викинг. Експертът по изследване на щастието се срещна с почитателите си в София и Пловдив и раздаде много автографи.

 

20. Издателството е единственото в страната, поддържащо серията „Литературна анкета“. Един от авторите, включени в поредицата, е писателят Владимир Зарев – носител на най-високото държавно отличие, орден „Стара планина“ първа степен. Наскоро Владимир Зарев бе избран за академик към Българска академия на науките.

 

21. От излизането на новото издание на „Калуня-каля“ от Георги Божинов през 2014 г. интересът към романа не стихва. Книгата има 15 тиража и е призната за едно от знаковите български заглавия през последните години. До момента са продадени 35 000 екземпляра.


22. Ивинела Самуилова е сред най-продаваните и обичани съвременни български автори с общ тираж на книгите й над 100 000 екземпляра. Едно от емблематичните й заглавия – „Бабо, разкажи ми спомен“, бе избрано за „Любима книга на България“ за 2016 г.


23. Недялко Славов е единственият български писател, който печели Националната литературна награда „Хеликон“ в две поредни години. През 2015 с романа „432 херца“ и през 2016 с „Камбаната“.

 

24. „Хермес“ възроди интереса към книгите на една от най-големите български писателки – Блага Димитрова. Авторката бе преоткрита от хиляди нови читатели.

 

25. Тематичните беседи на Учителя Петър Дънов, под съставителството на д-р Светла Балтова, се наложиха като една от любимите поредици на „Хермес“.

 

26. „Хермес“ е издател на световната книжна сензация „Тънкото изкуство да не ти пука“ от Марк Менсън, която години наред не слиза от бестселъровите класации в България. Тиражът й достигна внушителната за нашия пазар цифра от 55 000 броя.

 

27. Със знака на „Хермес“ излезе и световният бестселър на Джоджо Мойс „Аз преди теб“. По него е заснет и едноименният филм с участието на Емилия Кларк (Луиза) и Сам Клафлин (Уил). Екранизацията, подобно на романа, предизвика истински фурор.

 

28. Много български деца свързват първите си книжки с илюстрациите на Борис Стоилов – художник на сериите „Вечните български приказки“, „Златно перо“, „Имало едно време“ и др. Носител е на Националната награда „Константин Константинов“ през 2013 г.

 

29. „Споделете радостта от четенето“ е посланието на „Хермес“ към читателите.


30. През последните 30 години са правени две големи социологически проучвания за предпочитанията на читателите. И в двете хората са посочили „Хермес“ като най-популярното издателство в България.