Само началото на ноември е, но коледният дух вече се прокрадва между хората. Магазините се пълнят с украси, елхи, празнични торбички и какво ли още не. За радост на читателите, които обожават празниците, като мен, в книжарниците са плъзнали десетки коледни заглавия, с които да се скрием под топлото одеало, четящи и отпиващи от топлото какао.

Джени Хейл е любима авторка и фаворит сред многото пишещи на тази тематика. Определено има защо! Тя е способна да запали коледните емоции у всеки читател, без значение кой сезон е. Всяка нейна книга носи топлина и уют, чрез думите ѝ усещаме миризмата на коледни сладки, а любовта и добротата извират от всеки сюжет.

Новата ѝ коледна книга се казва „Коледа край камината“. В нея авторката ни запознава с четири приятелки, които обичат да празнуват зимните празници заедно. Пайпър, която развива свой собствен бизнес с ароматни свещи и козметика, Еди - бизнес дама, Шарлът - стилист и фризьор на известни личности и скромната Лайла, която работи като сервитьорка, са изградили изключително приятелство. Четирите живеят в Нашвил, но малко по малко Еди, Пайпър и Шарлът, започват да градят планове и кариера на други места. Лайла, изгубила своите родители, е единствената, която се чувства как буксува на едно място. Заради последната си ужасна връзка, тя не знае какво да прави с живота си и се задоволява с работното си място, въпреки желанието да направи нещо различно. Колкото и да не иска, приема фактите, но решава да направи изненада на приятелките си – запазва ваканция в заснежените склонове на Тенеси, където да прекарат една незабравима последна Коледа. Отправяйки се натам, четирите момичета остават леко разочаровани от рязката разлика между вилното селище от сайта и реалността пред тях. Въпреки това, тяхнаха собственичка Елинор, е толкова мила и добра, че те решават да останат и да се насладят на това, което им е предоставено. Така попадат и в кафенето на име… е, просто кафене.

За съжаление освен вкусното кафе и мириса на топли кроасани, четирите установяват, че атмосферата там не е никак празнична, а намусеният барман прогонва клиентите си заради ужасното си настроение. Лайла и Тео се спречкват още при първия си разговор. Лайла не може да проумее защо той се държи по толкова особен и дори груб начин с нея. Постепенно, заради малки неща, които за момент свалят гарда на Тео, тя решава, че иска да разбере кой се крие под тази черупка и каква е причината да се държи така. Тео, въпреки маската на незаинтересован и раздразнителен мъж, проявява интерес към Лайла заради нейното дръзко държание и доброта.

Двамата преминават през доста различни периоди за краткото си време заедно, но любовта им е толкова сладка и добронамерена, че нямах търпение да проследя развитието ѝ до край. Всички моменти с тях, чистосърдечната и добра собственичка на вилното селище Елинор, появата на малкия и смел Рекс и още много невероятни моменти и случки, ми помогнаха да вляза в коледно настроение и да запалят в мен огъня на празниците. Не съм сигурна дали има по-добър избор от книга на Джени Хейл, за да повдигнете настроението и духа си през зимните мрачни дни.

Автор на текста: Вяра Янакиева, книжарница "Хермес" - Пловдив