Уил Смит казва: „Тичането и четенето са ключови в живота на човек... Защо четене? Причината четенето да е толкова важно се крие в това, че по света е имало милиарди хора, които са живяли преди нас. Не ще съществува нов проблем, чието решение някой много отдавна да не е измислил и написал в книга.“

На рафтовете в книжарницата всеки ден виждаме десетки книги. С коя да започнем? Какво отличава едната от другата? Има ли силата една книга да ни спести средствата, които бихме вложили в семинар за самопомощ и себереализация? Да, ако е правилната! Такава книга събира в себе си мъдростта на философите и прозорливостта на психолозите. Книги като тази не се пишат, за да се харесат. Те са създадени, за да отворят нечии очи. А това невинаги е лесна задача.

„В живота се случва човек да посегне към една книга и на следващия ден целият му свят напълно да се е променил.“

Нека ви кажа защо аз посегнах към „Смелостта да не те харесват“. Ако трябва да говоря от позицията си на студент по Психология, бих определила книгата като въведение на Адлеровите идеи и прозрения в 21-ви век. Фумитаке Кога представя идеологията на Алфред Адлер по много по-открит и приложим начин от всеки учебник, с който образованието ми ме е сблъсквало. Няма сложни термини, има разбиране и надграждане. Книгата е написана в диалогична форма и цели да изложи на показ обективното в един субективен свят, да разграничи правилното от грешното, без да оставя нищо по средата. Ако попитате книжаря в мен, тогава бих заявила, че това е книга, към която ще се подхожда със съмнение, но и с надежда. С тиха молба. Ще изисква също толкова усилие да посегнете към нея, колкото и да я оставите недовършена. Ако говоря като обикновен човек, читател, бих споделила, че това е книга за приемането. Приемането на чужда гледна точка, чужд проблем, чуждо решение, но и на своите такива.

Смелостта е качество, чиято липса често се усеща. За него се пише, понякога дори се говори, но то трудно може да бъде усвоено. В днешно време е възможно да открием думата „смелост” по-често в заглавие на книга, отколкото като част от личностната характеристика на човек . Случва се да сме подчинени на своите мисли и страхове, мечти и копнежи, потъвайки в комфорта на премълчаното. Когато се отдаваме на книги, свързани с философия и психология, ние отваряме съзнанието си за обмисляне и приемане на нова гледна точка, която може да обогати вътрешния ни свят. Това е проява на смелост и желание за промяна. Смелостта да изпитаме силни емоции, да признаем слабост, да поискаме помощ.

Идеята за книгата се поражда от недвусмисленото впечатление, което Алфред Адлер оставя у автора чрез книгата „Въведение в адлерианската психология“. Форма на мисъл толкова задълбочена, че търпи анализи и продължение и в наши дни. Фумитаке Кога намира уникален и приложим начин да представи идеите на Адлер в своя творба след срещата си с Ичиро Кишими. Ключов момент за него е сходството, което открива между Кишими и Платон, чрез който успяваме да опознаем философията на Сократ. „Аз ще бъда Платон за вас, г-н Кишими“, казва Фумитаке Кога и създава философски диалози, които имаме удоволствието да четем днес.

Автор на текста: Джулиана Стоянова, книжарница „Хермес“ - Централ