Преди двайсет и пет години Хавиер Сиера решава да търси отговорите на големите загадки в световната история посредством писането. Оттогава насам той е написал 11 творби, издадени в 44 държави. През 2017 г. получава престижната награда „Планета“, а и до днес остава единственият испански писател с книга в топ 10 на няколко бестселърови класации в САЩ. В знак на благодарност за усилената му работа като журналист и писател родният му град Теруел му присъжда титлата „Любим син“ и преименува библиотеката на негово име. Там се пазят по един екземпляр от всяко издание на неговите книги, включително и на публикуваните от ИК „Хермес“: „Тайната вечеря“, „Тамплиерските порти“, „Синята дама“, „Забраненият път“, „Египетската тайна на Наполеон“, „Невидимият огън“ и „Посланието на Пандора“.

През септември за любителите на забързаните трилъри сме подготвили романа „Изгубеният ангел“, чиито герои се впускат в разплитане на загадката на Ноевия ковчег.

 

За книгата

 

Завладяващ сюжет, проницателни герои, интригуваща смесица от надежди и страхове. Хавиер Сиера си играе виртуозно с читателите благодарение на богатото си въображение, усет към детайлите и кристално ясно предадена реалност.

Стив Бери

 

Докато работи по реставрацията на катедралата в Сантяго де Компостела, Хулия Алварес получава опустошителна новина – съпругът ѝ Мартин е бил отвлечен край връх Арарат в Североизточна Турция. Зад похищението стои мистериозна секта от Близкия изток, чиито последователи вярват, че са наследници на ангелите. Тяхната цел е Мартин да им помогне да се върнат у дома, в райските градини.

Единствената надежда за спасение на Мартин е съпругата му да събере кураж и да се довери на собствените си способности. Неусетно Хулия е въвлечена в опасна надпревара за контрола над два древни камъка, които според легендите могат да установят връзка директно с Всевишния. Само че от тази невиждана власт са поблазнени не само религиозните екстремисти, но и самият президент на САЩ.

 

В специално създадения сайт http://www.thelostangelbook.com/home.php можете да научите повече за споменатите в книгата реликви, за местата, където се развива действието, за изкачването на връх Арарат от самия автор и пр. Както и да проверите собствените си знания по темата благодарение на забавната викторина.

 

Любопитни факти

 

  • По случай излизането на испанското издание на „Изгубеният ангел“ Хавиер Сиера предприема турне в 7 държави и 51 града. Общото изминато разстояние е 101 711 км, като голяма част от него е със специален автобус, наречен с нежност от екипа „сиеробус“.
  • Още преди официалната премиера на книгата в Мадрид се организира маратонско четене на романа. Авторът поставя начало на сесията и в следващите 10 часа 12 фена, избрани от социалните мрежи, се впускат в приключенията на Хулия Алварес.
  • На 10.10.2010 г. Хавиер изкачва връх Арарат, след като три години чака турската администрация да му даде разрешение за експедицията. Близо до върха, почти на пет хиляди метра височина, авторът лично изпитва удивлението, което този стар вулкан упражнява върху човечеството от хилядолетия.