Празникът ще продължи и през 2022 година, а кулминацията на тържествата ще е в Историческия музей в Пловдив на 11 май  - Църковен празник на светите братя Кирил и Методий.

 В началото на най-празничния месец от годината – декември, Издателска къща „Хермес“ даде старт на поредица от събития, свързани с 30-годишния й юбилей. Празникът беше открит със засаждане на дървета, водосвет и пресконференция.

На първи декември „Хермес“ дари 5 пейки с послание „Споделете радостта от четенето“ и засади 60 медоносни липи край блок 107 в ж.к. Тракия. На събитието присъстваше и кметът на района - г-н Костадин Димитров. Управителят на "Хермес" – г-н Стойо Вартоломеев сподели, че с двете инциативи се поставя началото на облагородяване на мястото в район Тракия.

 

 

 На втори декември в знак на уважение към родоначалника на българското книгоиздаване – Христо Г. Данов, управителите на „Хермес“ – г-н Стойо Вартоломеев и г-жа Наталия Стоева, поставиха венец на гроба му.

 

 

Г-н Вартоломеев засади и липа в двора на къщата музей.
По-късно в църквата „Света Богородица“ беше отслужен водосвет за здраве и успех.

 

 

След водосвета започна пресконференцията по повод 30-годишния юбилей на Издателска къща „Хермес“. Тя се състоя в къщата музей „Христо Г. Данов“ и събра журналисти от водещи медии. Мястото за пресконференцията не беше избрано случайно. Ето какво сподели управителят на „Хермес“ – г-н Вартоломеев по този повод: Аз съм свързан с паметта за родоначалника на българското книгоиздаване Христо Г. Данов, защото десет години съм работил в държавното издателство. Нещо повече – в личната си биография имам книга, която носи знака на „Христо Г. Данов“.
Един ден казах на екипа си: „Искам да открием годишнината на издателството в храм“ и избрахме най-достойното място за нашата 30-годишна история. Тук е храмът на книгата, в Стария град, в дома на дядо Данов.
В началото на пресконференцията г-н Вартоломеев прочете откъс от романа „Последната тайна“ на Жозе Родригеш душ Сантуш, където се говори за България и в частност за него като литературен герой.

 


Както виждате, литературният персонаж проф. Вартоломеев не е жив, но е жив създателят на издателство „Хермес“, живо е разбира се и голямото българско издателство „Хермес“ - вече 30 години.
Воден от убеждението, че българските издателства трябва да помагат на своите книжни събратя от библиотеките, управителят на „Хермес“ обяви, че ще дари 3000 книги от български писатели на библиотеки в България. Първото дарение вече е направено в община Родопи. Скоро ще бъде обявена и библиотеката, която издателството ще обзаведе с мебели и книги.
По време на пресконференцията г-н Вартоломеев показа първата и последната книга на Издателска къща „Хермес“. Първата е „Тайнствените сили в природата“ от Камий Фламарион. Идеята за тази книга му дал енциклопедиста д-р Тодор Янчев, който е и кръстник на издателството.
Последната, издадена до момента книга, е „Пепел от мислеща тръстика“ на Неда Антонова. Тя съдържа есеистични размисли за живота, за изкуството, за любовта и за битието.
Г-н Вартоломеев сподели и за интересна идея, която предстои да бъде реализирана в следващите години. Става дума за новата библиотека на „Хермес“ – „Седемте хълма“. Тя е посветена на Пловдив, а първата книга, която ще излезе в нея, е романизираната биография на Христо Г. Данов – „Родолюбецът“ от Димитър Мантов.

 

 

 

Следващите избрани заглавия са „Да живей Съединението“ на Георги Пашев, „Хълмът“ на Димитър Кирков, „Този шарен свят“ на Георги Райчевски, „Последната изповед на майстор Хаджи Георги“ на Петър Константинов и др. Посягаме към книги, които са били издавани преди години и се опитваме да възстановим историческата памет за Пловдив чрез художественото слово.

 

 

По време на пресконференцията г-н Вартоломеев прочете някои от пожеланията, които 30 автори от България и света отправиха към „Хермес“ за годишнината и не скри вълнението си от думите им.
Когато четях едно след друго тези пожелания, аз си дадох сметка, че през тези 30 години ние сме създавали история - история на издателство „Хермес“, история на българското частно книгоиздаване и не на последно място история на много от съвременните живи български писатели.
За финал издателят отговори на журналистически въпрос: Кои три книги са на особена почит при него и защо?.
Едната е Библията -каза Вартоломеев -, защото в нея има вяра, има грях, има и прошка. Другата е „Малкият принц“ - една велика книга за човешкото общуване. Третата е „Дон Кихот“. Когато човек създава нещо, трябва силно да вярва, да вярва до безумие, че ще го направи. Тогава и Бог ще му помогне.

Събитието завърши с шампанско и приятни разговори.