Вижте 7 полезни съвета от най-новата книга на Джейми Оливър "7 начина". Изданието беше публикувано в края на ноември. За него Оливър е подбрал 18 най-често използвани продукта, които приготвя по 7 начина. Така може да избирате между над 120 рецепти за вкусни ястия, приготвени с минимални усилия.


1. В кулинарията успехът зависи от качеството на използваните продукти. Не забравяйте, че сезонните продукти винаги са по-полезни, по-вкусни и по-евтини.

 

2. Ако искате да сте здрави, плодовете и зеленчуците трябва да заемат централно място в диетата ви. Консумирайте плодове и зеленчуци във всички цветове на дъгата, търсете максимално многообразие и се хранете според сезона – така ще консумирате продуктите, когато са най-питателни и с най-високо качество. 

 

 


3. Зелените подправки са дар за всеки готвач. Вместо да ги купувате, можете да ги отглеждате в градината или в саксия на перваза на прозореца. С тях можете да подчертаете вкуса на ястието, без да прекалявате със солта, а това е добре за всички. Пресните подправки са и изключително богати на хранителни вещества, което е още един довод в тяхна полза.

 

 


4. Основните продукти, които трябва да имате в кухнята, са: зехтин за готвене, зехтин екстра върджин за овкусяване и гарниране, червен винен оцет, сосове и дресинги, и разбира се, морска сол и черен пипер за подправяне. Купете тези продукти и сте готови! 

 

5. Рибата е невероятно вкусен източник на протеини, но е нетраен продукт, затова я консумирайте в деня, в който сте я купили.

 

 

6. За да се чувствате добре, пийте вода. Без вода няма живот, тя е нужна за всички функции на човешкия организъм!


7. За пълноценно хранително меню най-важен е балансът. Не прекалявайте с количествата: това е първата стъпка към здравословния начин на живот.