Сорая Лейн завършва право, но решава, че кариерата на юрист не е за нея и се посвещава на детската си мечта да стане писател. Автор е на съвременна дамска проза и на исторически романи. Живее в малка ферма в родната си Нова Зеландия със своя съпруг и двамата им сина. „Италианската балерина“ се появява на пазара през 2022 г. и се превръща в световен бестселър, преведен на 20 езика.

 

Как избра жанра, в който да твориш?

Обичам не само да пиша, но и да чета комерсиална литература. В романите си, особено историческите, пиша за силни жени, изпреварили времето си. Надявам се, че читателите ще се влюбят в героите ми и ще се натъжат, когато приключението свърши. Ще се замислят какво са преживели жените в миналото, как се е налагало да се борят със зъби и нокти, за да извоюват, а след това и отстояват правата си, да мечтаят и да сбъдват и най-дръзките си мечти. Но всъщност най-важното за мен е да помогна на хората да избягат от случващото се в живота им и да се насладят на моите истории.

От кои автори почерпи вдъхновение, за да започнеш да се занимаваш с писане?

О, те са толкова много. Ако все пак трябва да изброя няколко, то авторите, които ме вдъхновиха най-силно, когато започнах да пиша, са все жени: Лесли Пиърс, Нора Робъртс, Сара Донати и Паулина Симонс.

 

Имаш ли любим цитат, който те мотивира или девиз, който следваш?

Да, но те обикновено зависят от нагласата и настроението ми и често се променят с времето. Любимият ми цитат в момента, който важи в пълна сила за моето поколение, е: „От жените днес се очаква да гледат децата си сякаш не работят и да работят сякаш нямат деца“.

Кое е предпочитаното ти място за писане?

Това също се променя с времето. Обикновено стартирам в кабинета си вкъщи, но горе-долу на половината от черновата ми доскучава и започвам да се местя от стая в стая за разнообразие. През зимата обичам да пиша от кухнята, защото слънцето ме огрява (през лятото е прекалено топло там), а в петък сутрин обожавам да пиша, докато се излежавам. Изпращам децата на училище, после се връщам в леглото с чаша чай и лаптопа и пиша час-два, които са изключително продуктивни.

Кои три неща повечето хора не знаят за теб?

Живея в Нова Зеландия, но основната част от читателите ми са от САЩ и Великобритания.

Алергична съм към повечето животни, но въпреки това имам куче, две котки и кон, защото обожавам животните.

Пристрастена съм към „Нетфликс“.

И последен въпрос: действието в книгите ти се развива в Италия, Куба, Гърция и куп други екзотични и красиви места по света. Кое от тях би посетила самата ти?

Бих дала всичко, за да отида в Италия, подобно на героинята ми от „Италианската балерина“ и да прекарам лятото там със семейството си.

*Интервюто е преведено по материали от goodreads.com и writersideaoflife.com