На 09.03.2021 г. игралният филм „Блаженият“, вдъхновен от повестта на Емил Андреев „Боби Блажения и Другия американец“, беше представен за първи път в София на специална прожекция в „Дом на киното“.

Филмът ще бъде част и от „София филм фест“, като всеки, който иска да се потопи в историята на Боби, може да го направи на 14 март от 20:30 часа в кино „Люмиер“.

„Блаженият“ е по сценарий на Емил Андреев и Боряна Милушева-Дукова. Режисьор е проф. Станимир Трифонов - продуцент и режисьор на телевизионни сериали, игрални и документални филми. Актьорският състав на „Блажения“ включва Александър Тонев, Лорина Камбурова, Свежен Младенов, Параскева Джукелова, Стефан Денолюбов, Цветан Алексиев, Любен Чаталов, Николай Урумов.

На специална пресконференция режисьорът проф. Станимир Трифонов припомни, че филмът бе представен за първи път по време на 38-ия Фестивал на българския игрален филм „Златна роза“ във Варна. Но тогава е имало какво още да се работи по него, а сега вече виждаме финалния вариант. Той сподели още: „Работата по този филм тече от 2018 година. Не беше лесно, но беше изключително приятно. Да се възстанови епоха е много сложно. Избрахме да снимаме в Русе, защото това е най-малко разрушеният български град по време на комунизма. Нещата се получиха и с малко бюджет успяхме да направим това, което видяхте.“.

Емил Андреев от своя страна сподели, че повестта „Боби Блажения и Другият Американец“ всъщност е по истински случай и добави: „Боби е реално съществуващ човек, когото аз срещнах няколко пъти в своя живот. Тази част от историята, в която Джон Кенеди идва в Лом, в хотел „Солун“, наистина се е случила. Включително прототипът на Катя, чието истинско име е Пръвка и е работила като сервитьорка в хотела, го е посрещнала и обслужвала тази вечер. За мен повестта е метафора за българската ни съдба като народ - какво ли не ни се е случвало, как ли не се лашкаме политически, включително и днес. И с една ирония исках да подчертая, че въпреки всичко ние оставаме невинни, чисти, наследници на една велика държава.“.

Боряна Дукова разказа, че е привилегирована да се присъедини към екипа, когато сценарият вече е в процес на работа. „Идеята бе да направим мост между младото поколение и миналото. Да разберат повече за тези епохи и да осъзнаят, че животът не започва от нас, а всяко нещо има своята история, от която може да се учим.“, добави още тя.

Продуцентът Пламен Йорданов каза, че вече имат предложения за бъдеща дистрибуция и в чужбина, но тези идеи определи като „много бъдещи планове“. „Първо искаме колкото се може повече хора в България да се насладят на филма в киносалоните, ако разбира се това е възможно“, завърши той.

Ако искате да научите повече за историята на „Боби Блажения и Другия американец“, може да го направите ТУК.