„Животът никога не става непоносим заради обстоятелствата, а само от липсата на смисъл и цел.“
                                                                                                                   – Виктор Франкъл


Виктор Франкъл е австрийски невролог и психиатър. Той е известен с това, че разработва собствено психотерапевтично учение, което още през 1926 г. обозначава с понятието логотерапия. Той избягва да отнася себе си към някое конкретно психологическо направление, въпреки че според всеобщото мнение логотерапията е хуманистична и/или екзистенциална психотерапия.


В своите книги „Човек в търсене на смисъл“ и „Човек в търсене на висш смисъл“ той подробно описва своето учение и разказва за преживяването си в Аушвиц – как е оцелял и е успял да запази вътрешните си устои до толкова, че да може да разказва след това. В двете книги Виктор Франкъл аргументира тезата, че човешкият живот никога не престава да има смисъл, независимо от обстоятелствата.


А неговата лична съдба определено не е лека. През 1941 г. Франкъл се жени за първата си съпруга Тили Гросер. На следващата година, нацистите принуждават младото семейство да направи аборт. На 25 септември 1942 г. Франкъл, съпругата му и родителите му са арестувани и депортирани в еврейското гето Терезиенщад (недалеч от Прага), където Франкъл продължава работата си с предотвратяване на самоубийства, предлагайки психотерапевтична помощ. Бащата на Франкъл умира в Терезиещад, докато брат му Валтер и съпругата му също са арестувани, а сестра му Стела успява да емигрира в Австралия. Две години по-късно, на 19 октомври 1944 г., Франкъл и съпругата му са депортирани в Аушвиц, а след 4 дни там е отведена и майка му.


Лагерническият живот на Франкъл приключва на 27 април 1945 г., когато Аушвиц е освободен от американската армия. Франкъл се прибира през август във Виена и в рамките на няколко дни научава за смъртта на съпругата си (изпратена в лагера Берген-Белзен), майка си, брат си и съпругата му (и тримата в Аушвиц).


В светлината на днешните събития, може да се каже, че тезите на Франкъл са доста съвременни. Той говори за това как човек никога не трябва да се отказва и да се поддава на отчаянието. Особено в момента, целият свят е изпаднал в ситуация, различна от нормалната и е повече от важно да запазим своя дух. Самият Франкъл е преминал през много голямо страдание и радикално изкушение на отчаянието, но не се е поддал. Потърсил е у себе си и в дълбочините на човека какви са ресурсите да оцелее при тези предизвикателства, и го е направил, независимо какво му е коствало.


А ако ви е интересно да прочетете повече за преживяното от Виктор Франкъл в Аушвиц и логотерапията, може да разгледате книгите ТУК.