На 28 октомври писателят Владимир Зарев бе избран за Академик от Събранието на академиците в БАН. Избран е в отделение "Изкуство и изкуствознание", направление "Изкуство".
 
В обосновката си от БАН казват, че "в творчество му се отразяват вибрациите на особено значими периоди от националната ни историческа съдба, на рухнали илюзии и надежди, портрети на родови общности, пренесени в бъдещето, към хоризонтите на осмислянето им с възприятията и чувствителността на съвременника".
 
 
Определян като съвременния български класик, Владимир Зарев е носител на Националните литературни награди „Иван Вазов“ и „Елин Пелин“, на държавната награда „Св. Паисий Хилендарски“ и на литературната награда „Почетен знак „Стоян Михайловски“. През 2019 г. получава най-високото държавно отличие орден "Стара планина" първа степен за заслуги в областта на културата и изкуството. През 2020 г. печели наградата на Портал "Култура" в категория "Проза" за романа си "Чудовището". През 2021 г. е отличен с награда за духовен принос на името на Иван Вазов.
 
Екипът на ИК "Хермес" го поздравява за поредното голямо признание! Желаем му нестихващо вдъхновение още много успехи!