Дори след сто години, пак ще харесвам книгите за тийнейджъри.

„Сърцето ми и други черни дупки” ми се стори интригуваща от пръв поглед. Когато прочетох заглавието се засмях, но описанието стопи усмивката ми на секундата...

Главна героиня в книгата е шестнайсетгодишната Айсел, която от години планува да отнеме живота си. Тя се чувства изолирана и неразбрана от света и мисли само как да сложи край на страданието наречено живот. Единственото нещо, което й носи малко радост е физиката. Тя е увлечена по видовете енергия и как всичко около нас е пренос на един вид енергия в друг. Намира утеха в науката, защото й дава прости отговори на сложните въпроси за Вселената. Онлайн тя намира сайт за хора, желаещи да отнемат живота си. (Да, има такива!)

Там среща Роман (FrozenRobot), който пък си търси "партньор за самоубийство".

 

 

Той е седемнайсетгодишно момче, твърдо решено да отнеме живота си, и така да поправи грешките от миналото си. Айсел и Роман избират датата, в която животът им ще свърши. Двамата се чувстват като в черна дупка, от която няма измъкване. Разкъсвани от съмнения, болка и чувство за вина, героите мислят как всичко и всички ще бъдат по-добре, ако тях ги няма. Когато стигнах до 15 страница оставих книгата.

Рядко ми се случва книга така да ми повлияе още в началото. „Сърцето ми и други черни дупки” не позволява просто да прехвърчаш през страниците й!

В книгата харесах най-вече скритото между редовете послание. Всеки има дни, седмици, дори и месеци, в които си мисли, че животът му е низ от злощастия, че светлината в тунела може да бъде единствено от влак, който е на път да ни довърши. Но понякога вместо влак, идва човек, който ни разбира, който е способен да види истината в един единствен поглед.

В живота всеки трябва да открие приятел, който го познава истински и е способен да намери правилните думи в неправилното време. Няма непреодолими проблеми, с малко вяра доброто винаги е възможно.

 

Автор на текста: Камелия Салачкова, книжарница "Хермес" - Пловдив