Книга на годината на „Ентъртейнмънт Уикли“ (2016)!

Роман, превърнал се в световна сензация, преведен на 30 езика!

Една от книгите на годината според „Амазон“, „Ю Ес Ей Тудей“, „Уошингтън Поуст“, „Ню Йорк Таймс“,

„Гардиън“, „Лайбръри Джърнъл“, „Хъфингтън Поуст“ и „Чикаго Трибюн“ (2016)!

 

 

За автора

 

Nathan Hill pic

Сравняват Нейтън Хил с Джон Ървинг.

Ървинг го сравнява с Дикенс.


Нейтън Хил е роден в Айова, САЩ. Получава магистърска степен по английски, журналистика и изящни изкуства. Пише разкази, за които получава литературни награди. Цели десет години работи по първия си роман „Хала“, който се появява на пазара през 2016 г. и е удостоен с наградата за художествен дебют на „Ел Ей Таймс“. Книгата се превръща в световен хит и получава подкрепата на читатели и критици. Филмовото студио „Уорнър Брос“ купува правата за телевизионната адаптация на романа. Продуцент и режисьор на сериала ще бъде Джей Джей Ейбрамс, познат от култовите поредици „Междузвездни войни“ и „Мисията невъзможна“. В главната роля ще се превъплъти холивудската легенда Мерил Стрийп срещу рекордния хонорар от 825 хиляди долара на серия.

Нейтън Хил заслужено е обявен за един от най-обещаващите нови автори и е сравняван с Дона Тарт, Томас Пинчън и Джон Ървинг, който, от своя страна, го сравнява с Дикенс.

Днес четиридесет и две годишният Хил живее в Нейпълс, Флорида, заедно със съпругата си, която свири на фагот в местната филхармония.


За книгата

 

HALA_2

 

Самюъл е преподавател по английски и талантлив, но неосъществен писател. Не е виждал майка си – Фей, от близо трийсет години – откакто тя го изоставя и изчезва безследно.

Сега Фей отново се появява в живота му. Извършила е абсурдно престъпление: хвърляла е камъни по губернатора. Медиите разкриват, че преди години тя е участвала в антивоенен протест и е била арестувана за проституция. Самюъл не може да повярва, че майка му – скромната жена, която се е омъжила за своята ученическа любов, е способна на това. Но доколко всъщност я познава?

Издателят, платил му солиден аванс за роман, който Самюъл така и не завършва, го заплашва със съд. Трябва да върне сумата с лихвите или да напише книга за майка си. Но той не знае почти нищо за живота й...

Самюъл тръгва по следите на Фей и открива отдавна погребани тайни, които засягат няколко поколения от рода му. Те водят началото си от Норвегия, дома на неговите предци и на Хала – мистериозния дух, за който му е разказвала Фей.

Самюъл се отправя на едно необикновено пътуване, в края на което ще опознае не само майка си, но и самия себе си.

 

Отзиви

 

Нейтън Хил е същински маестро. Най-добрият млад американски романист. Най-добрият.

Джон Ървинг


Тази книга разби сърцето ми, страница след страница. И също толкова често ме караше да се смея. Обикнах я силно от началото до самия край.

NRP.org


Изключителен дебют на талантлив автор, способен да разсмее читателите, докато разказва една меланхолична история.

Ю Ес Ей Тудей


Фантастичен роман за любов, предателство, политика и попкултура – нарежда се до образците в жанра на Майкъл Шейбон и Джонатан Франзен.

сп. „Пийпъл“


Великолепен дебют, един от най-амбициозните романи на годината. По всичко личи, че Хил е талантлив автор, който може да направи каквото си пожелае.

Дейли Телеграф


Страхотен. Ако не четете този роман, то просто си губите времето.

Сара Джесика Паркър


Интервю с автора


Наричат „Хала“ книга за всичко: за майка, която изоставя сина си, неосъществени амбиции, духове от норвежката митология, вманиачаването по компютърни игри, първата любов, политиката, войните във Виетнам и Ирак, мирния протест „Окупирай Уолстрийт“ и още куп неща. Основната идея на романа е, че „нещата, които обичаш най-много, един ден ще те наранят най-тежко“. Вижте какво споделя авторът за себе си и дебютния си роман.

В: Каква бе изминалата година за теб?

О: Една година преди появата на „Хала“ си наложих да не храня излишни надежди. Съпругата ми вярваше в успеха и ме подкрепяше безрезервно, но в обкръжението ми има достатъчно писатели, за да знам, че не всяка добра книга достига до своята аудитория. Сборникът ми с разкази например бе отхвърлен от трийсет и осем литературни агенти! Научих си урока и сведох очакванията си до минимум. Небивалият успех на книгата ме изуми.

В: Как се промени животът ти?

О: Коренно. Отказах се от преподаването и вече съм писател на пълен работен ден, тоест не трябва да оценявам по сто есета всеки уикенд. Но от друга страна, се срещам с много по-малко хора, защото прекарвам времето си основно в офиса и дома си.

В: Разкажи ми за написването на „Хала“, знам, че ти е отнело десет години.

О: Забавлявах се, докато пишех. Позволих си да поема в различни посоки – където пожелая, – затова първата чернова достигна хиляда страници и се наложи да съкратя четиристотин. Според мен писането на роман трябва да наподобява градинарството. Хората не се грижат за растенията си, за да станат известни. Те не считат своята градина за загуба на време, ако не бъде видяна от хиляда човека. Градинарят обича работата си, защото тя му носи радост. Написването на „Хала“ ми достави огромна радост.

В: Да поговорим за автобиографичните елементи в книгата. Бил си вманиачен по „Уърлд ъв Уоркрафт“ и си играел по четиресет часа на седмица. Четох и че се е наложило да увериш майка си, че тя не е Фей, въпреки някои очевидни прилики помежду им.

О: Смятам, че голяма част от писателите – начело с мен – обграждат героите си с детайли от собствения си живот, за да направят образите им по-убедителни. Понякога става дума за неща от личния им живот, друг път – от този на приятелите и роднините им. Лично аз се чувствам по-добре, когато използвам подробности, които са ми познати и значат нещо за мен. Така че – да, наистина в „Хала“ присъстват доста автобиографични елементи, но те са примесени с художествената измислица. Майка ми никога не ме е изоставяла, тя е страхотна, все още са заедно с баща ми и са прекрасно семейство. Но и двете с Фей са израснали в един и същи град. Успокоих майка си, че въпреки приликите, става дума за съвсем различен образ. Между другото, когато научи, че Мерил Стрийп ще се превъплъти в образа на Фей, тя се развълнува толкова, че буквално онемя! Не обели и дума цели пет минути! Самюъл е преподавател в университета, какъвто бях и аз, но за разлика от мен, ненавижда студентите си. Аз ги обожавах!

В: Винаги ли си искал да бъдеш писател?

О: Всъщност да. Още от малък съчинявах истории, които разказвах на приятелите си, заедно играехме ролеви игри. С годините започнах да пиша разкази на старата пишеща машина на майка ми. Но и през ум не ми е минавало, че можеш да си изкарваш прехраната с това, докато не постъпих в колеж. Винаги съм обичал да пиша, но чак на един доста късен етап от живота си осъзнах, че мога да превърна хобито си в кариера.

В: Един често задаван въпрос, без който просто няма как да минем: какви са бъдещите ти творчески планове?

О: Наистина са ми задавали този въпрос често, но пък си го бива! Защото това значи, че някой се интересува от следващата ми книга. Работя по втория си роман, но все още не съм измислил сюжета. За сметка на това имам няколко герои и знам къде ще се развива действието. Предполагам, че ще измисля сюжета в движение. На този етап мога да споделя само, че ще бъде роман за брака, облагородяването на жилищни райони (знам, че звучи странно!) и деветдесетте години на миналия век.

В: Кой е най-ценният урок за писането, който си научил?

О: Предадох един разказ в часа по творческо писане. Учителят го прегледа и ми каза: „Не е лош, но не забравяй, че скоро ще умреш, затова по-добре използвай времето си за нещо стойностно“. Никога няма да забравя този съвет – винаги започвам да пиша с мисълта за него.