Отправете се на едно пътуване сред спомените за дома, обичта към дърветата и нарушените обещания с „Пияни дървета“ от Ада Дориан.

 

За книгата

                                                                             Piani darveta

Ерих е възрастен учен, който е посветил живота си на дърветата. И е самотен, защото жена му – Даша, го е напуснала и се е върнала в родината си, след като той е отказал да се пенсионира. За да компенсира загубата й, засажда дървета в спалнята си. Години по-късно те вече са пораснали и ситуацията излиза извън контрол.
Дъщеря му – Ирина, се опитва да го убеди да постъпи в дом за възрастни хора, защото вече трудно се справя сам. Наема му домашна помощница, която той изгонва. За всеобща изненада обаче се сприятелява с момичето от съседния апартамент. Катарина е на седемнайсет, избягала е от дома си и от училище и се бори с мъката от раздялата на родителите си. И двамата осъзнават, че са допускали грешки, и намират в лицето на другия спокойствие и надежда.
Ерих си припомня експедициите във величествените сибирски гори и неизмеримата любов, която все още изпитва към Даша и към дърветата.

 

Защо „пияни дървета“?

"Намери и термина пияни дървета. С него се обозначаваше не определен вид или род дървета, а всяко изкривено при сходни обстоятелства дърво. Стволът, останал без опора в топящата се трайно замръзнала почва, се килва в калта, тъй като корените му са привикнали към твърдата почва. По този начин могат да се наклонят цели гори."

 
Чрез романа си Ада Дориан изгражда едно интересно сравнение между този природен феномен и живота на главните герои. С всяка глава авторката ни напомня, че когато има нещо нередно в средата, в която живеят хората, и техните съдби могат да се изкривят – също като горите. Обстоятелствата, изборите и житейските несгоди постепенно оформят мислите и характерите ни по причудливи начини, под тяхно влияние губим и намираме себе си, изменяме се... също като пияни дървета.

 

За автора

                                                                ada dorian

 

Ада Дориан е родена в Хановер и изучава литература и философия в Университета в Оснабрюк. През 2009 г. печели Литературната награда на град Хамбург. През 2016 г. получава стипендия за литература на провинция Долна Саксония и е номинирана за наградата „Ингеборг Бахман“.
Живее в Хамбург и работи като писател на свободна практика. Авторка е на романа „Пияни дървета“, част от поредицата „Съвременни европейски романи“ на ИК „Хермес“.