Джейн Харпър е авторка на международните бестселъри „Сушата“, „В дивата пустош“ и „Изгубеният“, за които е отличена с множество престижни награди, сред които най-добър криминален роман на Британските литературни награди.

В последния излязъл роман на авторката - „Оцелелите“, действието се развива в малкото крайбрежно градче Ивлин Бей на остров Тасмания – градче, заобиколено от гористи местности от едната страна и море от другата. Обстановката на този остров е неделима част от сюжетната линия в романа, а Джейн Харпър описва местата на него по завладяващ начин, отвеждащ ни на острова.

Тръгнаха, хванати за ръце, към шума на океана, загърбвайки яхтеното пристанище, и се потопиха в непрогледната нощ. Когато стигнаха пясъка, те си свалиха обувките и се отправиха към водата. Хоризонтът представляваше смолисточерна линия, над която светеха ярката луна и рояк звезди.

Книгата пренася читателя в близкото минало и един нещастен случай, който ясно е отекнал в съзнанието на главния герой Кийрън и е повлиял достатъчно на психиката му, за да почувства вина. Дванадесет години след случилото се Кийрън се завръща у дома, за да се грижи за болния си баща и става свидетел отново на нещастен случай. Дали двата случая имат някаква връзка помежду си? И кои са оцелелите? Сякаш всеки от жителите на малкото градче крие някакви тайни.

Към най-отдалечените скали, които се виеха от пещерите към морето. На самия им край пазеха три метални фигури в естествени размери. Оцелелите. Три внушителни метални фигури. Три опустошени живота. Оцелелите. Кои са те? Застанали един до друг, те се взираха в далечината, неустрашими въпреки стихиите, завинаги обърнали изваяни лица към мястото, където Мери Минерва лежеше под вълните.

Докато четеш подозираш всички герои, защото всеки от персонажите е описан така, че буди подозрения, а мотивите му изглеждат достоверни и реални. Действието държи под напрежение през цялото време до самия си финал, който е неочакван и отново доказва колко умела в писането на психологически трилъри е Джейн Харпър.

Автор на текста: Лора Лазарова, книжарница „Хермес” - Стамболийски