Николай Стариков е руски обществен и политически деец, публицист и популярен блогър. Заема поста търговски директор на Канал 1 – Санкт Петербург. Автор е на документални книги за новата руска история и геополитиката.

Николай Стариков

Тезите му предизвикват полюсни реакции – от възторжени отзиви до крайно негативни коментари. Изявен националист и убедителен оратор, Николай Стариков е изключително противоречива личност с множество и привърженици, и критици. Самият той се определя като консерватор, поддръжник на православните ценности и противник на болшевишката идея, либерализма и политическата и културна инвазия на Западна Европа и САЩ.

За книгата

Защо Русия няма съюзници

Най-спорният и скандален руски автор – Николай Стариков, не спира да буни духовете с провокативните си анализи на историята. В новата си книга той разглежда предателствата към Русия от страна на съюзниците й. Анализите обхващат събитията от военните походи на Суворов и войната с Наполеон до разстрела на семейството на Николай II и междусъюзническите разпри след Първата световна война. Представени са изключително интригуващите портрети на последните императори от династия Романови и тяхната външна политика. Отделено е специално внимание на руско-турските войни и последствията от тях за балканските страни, които получават независимост след векове османско робство.

Подобно на всяка държава с дълга история, Русия има огромен опит в участието си във военни и дипломатически съюзи. В суровата борба за място под слънцето на политическата карта на света нашата държава се включва в коалиции и влиза във войни, разширявайки крачка по крачка империята и давайки отпор на външните агресори.
Но ако внимателно се вгледаме в отношенията на Русия с нейните партньори и съратници, пред нас постепенно ще се разкрие картината на ужасяващо и системно предателство. Всички наши съюзници при първа възможност винаги ни предават! И не само – самите те създават възможностите за това! В отговор Русия продължава като заслепена да воюва и да помага, да спасява и да създава, заплащайки с кръвта на своите синове. И тъй – година след година, век след век. А в отговор на нашата помощ отново следва изключителна неблагодарност и откровено предателство. Този порочен кръг не е прекъснат до ден днешен и не му се вижда краят.
Настъпи ли моментът да излезем от този порочен кръг? В крайна сметка Русия няма съюзници не защото е жалка и изостанала, а защото е голяма и силна. Замислете се – Китай също няма съюзници...

Николай Стариков

 

Вижте пвоече за книгата, както и любопитен откъс от нея тук.