След изумителния успех на дебютния си роман „Сушата“ австралийската писателка Джейн Харпър продължава да радва почитателите на криминалните романи и трилъри. С новата си книга Харпър ни пренася в дивата пустош на Австралия, която става сцена на разтърсващо престъпление, а детектив Арън Фолк отново е в центъра на събитията.

За "В дивата пустош"

Пет служителки на счетоводна фирма вземат участие в любителски горски преход в сърцето на Австралия. Само четири от тях достигат крайната точка.
Маршрутът е замислен като метод за сплотяване на колеги, който да подложи на изпитание отборния им дух и издръжливост. Или поне така твърди сайтът на туристическата агенция – организатор.
Федералният агент Арън Фолк е последният човек, с когото изчезналата Алиса Ръсел се опитва да се свърже, преди пустошта да я погълне. Тя разполага с важна информация, която може да струва скъпо на работодателя й.
Между горските рейнджъри и местната власт се прокрадват слухове за сериен убиец, който се укрива в местността. Когато оцелелите жени разказват за случилото се по време на прехода, историите им са изпълнени със страх, насилие и предадено доверие.
Арън започва да подозира, че зад случилото се с Алиса стои нещо наистина коварно. С помощта на Кармен, колежка от отдела, той се впуска в търсене на отговори.
С всеки изминал час шансовете Алиса да бъде открита жива намаляват. Ще успее ли Фолк да разкрие мистерията, преди неизказаната тайна да изчезне завинаги в дивата пустош?

За автора

Джейн Харпър е родена в Манчестър, но се премества със семейството си в Австралия, когато е на осем. Получава австралийско гражданство, след което се завръща във Великобритания и завършва английски и история в университета в Кент, а после специализира журналистика. Работи за вестник „Хъл Дейли Мейл“ в продължение на няколко години, след това се установява в Австралия, където работи за два местни ежедневника. 
Дебютният й роман „Сушата“ се появява на пазара в началото на 2017 г. и попада в класациите за бестселъри на „Ню Йорк Таймс“ и „Амазон“, правата за издаването му са продадени в тридесет и шест страни. Правата за филмиране на романа са закупени от продуцентската компания на Рийз Уидърспун, а ролята на Арън Фолк е поверена на австралийския актьор Ерик Бана.

 

Отзиви за „В дивата пустош“

Книгата е интригуваща и смразяваща, заради описаните престъпления, но още повече заради битката за оцеляване на петте жени, изправени срещу природата, която Харпър така разтърсващо представя.
The Guardian

Талантът на Харпър да изгражда сюжети, съчетан с увлекателния й писателски стил, превръщат „В дивата пустош“ в един превъзходен трилър.
Post Magazine

И в двата романа на Харпър природата е враждебна, непредсказуема сила, на фона на която се разкрива жестоката човешка същност.
Sunday Times

 

Номинации и награди за „В дивата пустош“

Още с публикуването си дебютният роман на Джейн Харпър - „Сушата“ печели не само читателския интерес, но и многобройни книжни награди. „В дивата пустош“ също продължава да носи успехи на авторката си, сред които са:

  • Награда Polar de Cognac 2018 за Най-добър международен трилър
  • Награда Davitt 2018 – Избор на читателите

Вторият роман за Арън Фолк влиза и в кратките списъци за:

  • Награда Indie 2018 – Книга на годината в категория „Художествена литература“
  • Награда на Австралийската книжна индустрия 2018 - в категории „Художествена литература“ и „Книга на годината“
  • Награда на Amazon 2018 – Най-добър роман в категория „Трилъри“

А читателите в goodreads.com я нареждат сред ТОП 30 на „Новите книги, които трябва да прочетете“ през 2018 г.

Вижте повече за книгата тук.