„Сега сме щастливи!“

Барбара Дж. Зитуър е литературен агент, който попада в Южна Корея по прищявка на съдбата, както самата тя казва. В тази прекрасна страна я отвежда желанието ѝ да открива нови автори на книги, които да представи на останалата част от света. 

В своята „Корейска книга на щастието“ Зитуър ни повежда на едно шеметно пътешествие в страната на щастието, красотата и силния дух. В книгата си тя ни разказва за непознатата страна на корейската държава, представя ни страната на жените гмуркачки Хеньо, на будистките храмове и на вкусната храна. Пише за най-интересните, но и най-необичайни места, които да посетим и как най-бързо и лесно да стигнем до тях.

Написана много увлекателно и с много чувство за хумор, книгата на Барбара Зитуър е своеобразен пътеводител, който по нищо не отстъпва на специализираните такива. Среща ни с една древна и в същото време модерна култура и споделя своите невероятни преживявания.

Книгата е разделена на части, посветени на различни дестинации в Корея. Всяка от десетте глави е посветена на определена ценност, която е важна за корейския народ, придружена е с кратка информация за местността, за която се разказва (интернет страници на музеи, галерии, магазини и др.), както и са посочени различни забележителности, които да посетим на конкретните място, а след края на всяка част, авторката ни представя и по една традиционна корейска рецепта. 

„Корейска книга на щастието“ разкрива корейската нация по един магичен начин. От хилядолетните традиции, вкоренени в ежедневието на повечето хора и пазени ревностно, до модерната и развиваща се страна, която е днес. Корейският народ е преживял много (войни, разделяне на семейства), но е останал силен, гостоприемен и сърдечен, успял е да се пребори и да извоюва свободата и независимостта си. От бедна страна Корея се е превърнала в бързоразвиваща се и процъфтяваща икономическа сила. 

„Научих, че дълбокото и безкрайно страдание е част от живота, но може да бъде подчинено и трансформирано в стимул и удовлетворение.“

След прочитането на книгата определено ще искате да посетите Южна Корея, да опитате от храната им, да усетите духа на хората и да почувствате красотата на природата. А защо не и да се усамотите в някой будистки храм и да почерпите от мъдростта на древните корейски учения, защото „днес сме щастливи“?

Автор на текста: Темелина Трайкова, книжарница „Хермес“ - Стамболийски