При романите, в основата на които стоят реални събития, е любопитно къде започва и къде свършва фикцията. Кое се е случило в действителност и кое е плод на авторовото въображението. За много читатели това е и фактор, който ги кара да посегнат към дадено заглавие. В тази статия ви предлагаме няколко романа от каталога на ИК „Хермес“, които са вдъхновени от реални събития и със сигурност ще ви впечатлят.

„Подаряваш ми звезди“

 

В „Подаряваш ми звезди“ Джоджо Мойс ни запознава с Алис Райт, която иска да разнообрази скучното си всекидневие в Англия. Тя импулсивно приема предложението за брак на привлекателния американец Бенет ван Клийв, който освен ръката си, й предлага нов живот отвъд океана. Ежедневието й там обаче се оказва по-самотно и отпреди. Докато Алис не среща Марджъри О’Хеър, която събира екип от млади и смели жени, за да доставят книги до отдалечени планински места(селища). И така Алис, Марджъри и техните съмишленички се превръщат в пътуващи библиотекарки.

Любопитното е, че през 1934 г. започват първите обиколки на пътуващите библиотекарки. Два пъти в месеца те изминават по 160–200 километра седмично на кон и разнасят книги до отдалечени села. Често дори до високопланински хижи, чиито обитатели с месеци нямат други посетители.
Най-популярни са детските книги и илюстрованите издания, защото голяма част от хората са неграмотни и разчитат на своите деца да им помагат с четенето. В началото библиотекарките са посрещнати голямо недоверие от неуките и консервативни жители. Постепенно обаче, благодарение на различни интересни подходи, те успяват да спечелят подкрепа и съмишленици. А деца и родители очакват посещенията им с нетърпение.

„Героичната арка“

 

 


Жозе Родригеш душ Сантуш е от авторите, които правят задълбочени проучвания за всяка своя книга. Специално за „Героичната арка“ той разчита на исторически източници, информация от стари книги и вестници, интервюирал е и съвременници на историческите личности, станали прототипи на героите в книгата. Посетил е Макао и по-специално Грандхотелът, който през 1940 г. е бил най-високата сграда в Португалската империя и е частично окупиран от японците през Втората световна война.

В новия роман на португалеца реални са най-вече неговите герои. Образът на генерал Артур Тейшейра от „Героичната арка“ е прототип на Габриел Маурисио Тейшейра, който става губернатор на Макао по покана на Салазар, а пък Жорже Лобо. е прототип на Педро Лобо, който е един от най-влиятелните хора в Макао през 1940 г. Повече за реалните личности в книгата може да прочетете ТУК.

„Бяла хризантема“

 

 

В дебютния си роман Мери Лин Брахт пише за две сестри, разделени по време на японската окупация в Корея. В опит да предпази по-малката си сестра от японски войници, Хана заема мястото й като тяхна пленница и е принудена да стане робиня в един от бордеите на японската армия.

Трогателната й история Мери Лин Брахт разкрива съдбата на т. нар. „жени за разтуха“ - млади жени и момичета, които японската армия събира от окупираните територии и превръща в сексуални робини. Съществуването им е било отричано, а на оцелелите е било забранено да разказват за преживяванията си. Чак през 2015 г. японското правителство признава използването на порочната практика.

„Бяла хризантема“ пресъздава по затрогващ начин историята на тези жени и повдига булото върху една тема, която години наред е била табу не само за азиатските държави.

„НОЩ“

 

Във втория си роман Камелия Кучер е успяла да преплете темата за войната с чисто човешката история и с темата за любовта. Тя превръща войната както в герой, така и в разказвач. Успява да потопи читателя в атмосферата на Рим, в живота на италианците и да нарисува един портрет на този народ. Наблюдаваме една голяма любовна история, зародила се на фона на войната, която допринася за развитието на отношенията между двама млади хора, деца на това смутно за човечеството време.

„Безмълвие“

 

Петър Баанов, мирското име на Паисий, е висок, рус и синеок младеж, достатъчно образован за своето време. Той е изпълнен с енергия и обладан от амбиция да живее във Виена, да търгува в тамошната кантора на брат си Вълчо, там да се задоми и децата му да не бъдат „робове“...

Но Петър извършва грях – неволно убива момичето, което харесва. И вместо към Виена, животът му поема към монашеската килия при брат му Лаврентий в Хилендар, за да търси опрощение...

Следват десет години, за които и до днес историята и манастирските хроники мълчат. Години на странстване, време на мизерия, смъртни опасности, унижения, разкаяние и любов... Бяла лястовица за простите хора в селата и черна овца сред манастирското братство, проигумен Паисий накрая намира път за спасение на душата си.
Той посвещава остатъка от своя живот, за да даде на българския род памет и история.Отец Паисий е останал в нашето съзнание като побелелия монах от читанките. Неда Антонова, след дълги години на проучване, ни го описва като различен човек. Човек от Бога и за Бога. Жив човек.

Книгите на Владимир Зарев

 

Владимир Зарев е от авторите, които често включват в романите си исторически факти и реални хора.

В романа „Поп Богомил и съвършенството на страха“ се описва приключението на една велика българска ерес – не само на нейното духовно преселение до ума и сърцето на човека, но и разпространението й през пространството и времето, докато завладява цяла Западна Европа. Вдъхновените от нея еретици в Италия са наричани катари, във Франция – албигойци, а в Англия – бугри. Богомилското учение мощно повлиява върху развитието на цялата европейска цивилизация, на религиозната догматика, върху възникването и процъфтяването на Ренесанса.
Написана с много въображение и пределна поетичност, „Поп Богомил и съвършенството на страха“ е книга, която може да бъде четена и като исторически, и като приключенски, и като философски роман, но също и като постмодерен епос и мистерия. Проникновеният й разказ за взаимовръзката между българските богомили от Х век и италианските катари от началото на ХIV век се стреми да отговори на въпросите: Възможно ли е да съществува Добро без Зло?


Романовата трилогия Битието, Изходът, Законът няма как да не намери място в тази статия. Тя е вълнуваща сага, в която се разказват житейските премеждия, възторзите и паденията на тръгналия от Видин род Вълчеви. Действието в първата книга – Битието, започва в далечната 1890 година и проследява драматичните събития от следосвобожденската епоха през Балканската, Междусъюзническата и Първата световна война до 9 септември 1944 г.
Владимир Зарев сложно и талантливо преплита личните светове и истории на един род със съдбовните и мъчителни обрати в историята на България. Романовото действие лъкатуши между психологическото и социалното противостоене на героите – силни и жадни за реализация личности. Между високия морал и низостите, между любовта и омразата, заплита се в братоубийствени страсти и неправдоподобни събития и пренарежда в незабравима цялост протяжните подробности на живота. Героите в романа са ту велики и красиви в поривите си, ту обладани от провинциална мерзост, ту обсебени от модерните идеи на своето време. Романът ни увлича не само с богатия си и интересен сюжет, но и с мощта, със стихията и епичния дъх на езика, най-сетне с възможността и днес да прочетем себе си в тази книга.

 

А, ако искате да прочетете още книги по реални събития, може да поръчате от ТУК.