В „Практическо ръководство по емоционална интелигентност“ Джъстин Барисо казва, че емоционалната интелигентност включва в себе си умението да виждаме мислите и чувствата си от перспективата на другите, така че собствените ни емоции да не ги провокират да отхвърлят мнението ни още преди да са го чули.

Но как емоционално интелигентните хора реагират, когато са провокирани?

Всички имаме (поне) един враг – онзи човек, който наистина ти влиза под кожата. Понякога заяжданията му са пасивно-агресивни, а друг път ви атакува директно. Различен метод, един и същ резултат: Не можете да го понaсяте.

Но как реагирате? Има няколко начина: да отвърнете на държанието отсреща по същия начин или пък да се усмихнете и да го понесете, но тогава най-вероятно – в някакъв момент – ще кажете или направите нещо, за което по-късно ще съжалявате.

Има по-умен начин да се справите с този тип хора и това е емоционално интелигентният подход. В своята колонка в онлайн изданието Inc.com Барисо съветва как да използваме емоционалната интелигентност, за да ни води, когато ни провокират.

Опитайте да направите следното:

1.) Говорете директно с човека. Попитайте го защо прави това, което прави, но го направете насаме, а не пред други хора. Бихте могли да кажете нещо като: „Може да греша, но имам чувството, че си разстроен от мен. Направих ли нещо, което да те обиди?“.

Вярвате или не, човекът може да няма представа как го възприемате. Този прост разговор може да е всичко, което е необходимо, за да се промени поведението му.

Но какво, ако човекът признае, че просто не ви харесва? Или имате усещането, че ще продължи да се опитва да влиза под кожата ви?

2.) В такъв случай опитайте метода „Зелена светлина“.

Със „Зелена светлина“ си създавате план, предварително установена рутина за това как да реагирате на приказките на околните. С този тип програмиран отговор вие знаете точно къде да отидете с мислите си, когато опонентите говорят негативни неща, помагайки ви да останете фокусирани върху задачата. Зелената светлина работи, защото нашите умове функционират най-добре, когато знаем, че имаме способността да се срещнем с предизвикателство.

В заключение Джъстин Барисо казва, че емоционалната интелигентност може да ви помогне да управлявате отношенията си, но в крайна сметка не може да контролирате поведението на друг човек. Това, което вие може да направите, е да контролирате реакцията си в опитите на другите да ви провокират. По този начин ще демонстрирате своята емоционална интелигентност и ще накарате емоциите си да работят за вас, а не срещу вас.

Повече по темата може да прочетете в книгата  „Практическо ръководство по емоционална интелигентност“.

Източник: Inc.com