От 16 март очаквайте нова книга от испанския писател Хавиер Сиера. Той пише „Посланието на Пандора“ по време на карантината в Испания, вдъхновен от световните събития. Под формата на епистоларен роман Сиера преплита научни факти, митология и художествен текст в една книга – послание към света. Вижте три любопитни теми, които авторът включва в „Посланието на Пандора“.

Истината според Парменид – дълбоко почитаният съвременник на Платон и неколцина негови събратя често спорели върху понятията „догма“ и „истина“. Да вярваш по задължение в нещо не означава, че то е по-вярно. За тях истината била нещо различно. Твърдели, че ако ти е наложена насила, ако не си е проправила път сама, тя задължително е подправена. За да дефинират неподлежащата на съмнение истина, гърците използвали една дума с малко по-различно значение от това, с което я употребяваме днес. Наричали я alētheia – „онова, което не е скрито, което действително е истина“. Достъпът до тази истина обаче изисквал сериозно мисловно усилие. И учениците на Парменид го постигали чрез anámnēsis, „припомняне“. Хавиер Сиера обвързва тази теория с едно от основните послания в книгата: Когато една догма падне, се ражда нов свят.

Панспермия – научно течение, според което животът на Земята е бил пренесен от други далечни места от Космоса. Поддръжниците на тази хипотеза приемат идеята, че различни химични елементи и спори са проникнали през атмосферата на нашата планета чрез астероидите преди милиарди години.  Сиера подкрепя това твърдение, като излага теорията на Фред Хойл и Чандра Викрамасингх, според която и днес Земята продължава да бъде бомбардирана от безчет живи организми, в това число бактерии и вируси. А те, от своя страна, може да са отговорни за някои от пандемиите през последните векове. Включително и за COVID-19.

Митове и легенди – както подсказва и заглавието, на старогръцката митология е отредена важна роля в книгата. Сред страниците ще откриете митовете за Зевс и Ио, както и за Пандора. А главната героиня пише на своята племенница: Не забравяй, че митовете са метафори, в които едно време, когато още нямало писменост и книги, древните капсулирали житейските си уроци. Те са вид кодирани указания, създадени, за да гарантират оцеляването на бъдещите поколения.


Научете повече за книгата и нейните актуални послания тук.