В третата си книга от поредицата за магазинчета на „Валери Лейн“ Мануела Инуса ни среща с Руби – собственичка на магазинче за антики, в което откриваме старинни находки, книжни съкровища и богат избор от предмети, които носят в себе си история.

„Всеки заслужава да живее. От всекиго има нужда.“

Руби е най-малката от петте приятелки, собственички на магазинчета, но е натоварена с най-голямото бреме от всички. След смъртта на майка си тя поема бизнеса с антики, макар и сърцето й да желае друго. Освен за магазина обаче, Руби поема грижата и за баща си, който преминава през тежък период и има нужда от постоянно внимание. А мечтите на Руби са простички – мечтае за любов, стабилност и човек, който ще я разбира и приема такава, каквато е. Но надеждата, че ще открие любовта, става все по-далечна и Руби се пита дали ще открие своя мистър Дарси? И точно тогава на „Валери Лейн“ мистър Дарси се появява в образа на загадъчния бездомник Гари, който също носи бремето на своето минало, но заради чаровното момиче от антикварния магазин е готов да даде втори шанс на любовта. И двамата се нуждаят един от друг и това е причината и за тях да изгрее слънце в иначе дъждовните им дни.

„Чудесно е да си способен да приемаш миналото като част от теб и да пазиш в сърцето си само хубавите моменти, без да тъгуваш по него и без да се отчайваш.“


Магазинчето на Руби е по-специално от тези на приятелките й, защото то е било мястото, където добрата Валери е помагала на хората. То е част от нея и чрез него, а и чрез Руби, Валери отново може да бъде сред хората, макар и не физически.

Приятелството между жените от улица „Валери Лейн“ отново присъства в книгата. А усещането за тази сърдечна и гостоприемна общност скъсява дистанцията между читателя и героите. Образите в „Магазинчето за антики и вълшебства“ са изгредени по-сложно, а посланията, които предава романа – по-въздействащи.

„Магазинчето за антики и вълшебства“ е роман, който разказва за любовта; за сродните души, които намират взаимна опора, когато изглежда, че съдбата им е обърнала гръб и няма надежда; за силата на малките жестове и това колко голямо може да е значението им.

 

Автор на текста: Темелина Трайкова, книжарница "Хермес" - Стамболийски