Количка 0
0,00 лв.

Токсичните хора

От: Бернардо Стаматеас

Налично на склад – доставка между 1-5 дни
SKU
202092301
17,95 лв.

В ежедневието си всички постоянно се сблъскваме с проблемни хора, но някои от тях ни въздействат особено негативно. Независимо дали става въпрос за манипулащ роднина, съсед клюкар, дразнещ колега или завистлив приятел, тези токсични личности ни натоварват емоционално и ни карат да се чувстваме уязвими.

В ежедневието си всички постоянно се сблъскваме с проблемни хора, но някои от тях ни въздействат особено негативно. Независимо дали става въпрос за манипулащ роднина, съсед клюкар, дразнещ колега или завистлив приятел, тези токсични личности ни натоварват емоционално и ни карат да се чувстваме уязвими.

В тази книга Бернардо Стаматеас разглежда типовете токсични хора и методите им на въздействие. И още по-важно – показва ни как да ги разпознаем и как да не се поддаваме на влиянието им. За тази цел той предлага съвети как да успяваме да контролираме емоциите си и да отстояваме мнението си и целите си, за да изградим здравословна самоувереност и непробиваема защита.

Аржентинецът Бернардо Стаматеас завършва „Психология“ със  специализация в областта на клиничната сексологиа. Изнася лекции и води семинари по цял свят и е автор на над 10 заглавия, преведени в редица страни.

 

 

Повече информация
ISBN 9789542622321
Тегло 0.230000
Цветност черно/бяла
Издател Хермес
Корица мека
Размери 13х20
Преводач Светослава Василева Славчева-Бонева
Брой страници 224
Дата на издаване 2024 г.
Език български
Напишете вашето мнение
Вие оценявате:Токсичните хора
Вашият рейтинг

Всички ние в даден момент от живота си сме се сблъсквали с проблемни хора (началници, приятели, роднини и т.н.). Кой от нас, независимо в каква среда живее, не e попадал на някой манипулатор, който е искал да правим всичко, което ни нареди; на психопат, решен да вгорчи живота ни; на властен шеф, който си мисли, че може да разполага с времето ни по двайсет и четири часа в денонощието; на завистлив приятел, ревниво дебнещ всичките ни придобивки, или на съсед клюкар, който стриктно следи всяка наша крачка?
    Освен болката, причинена ни от тези хора, всички ние, които някога сме били принудени да общуваме с тях, си задаваме въпроса: какво да правя? Как да поставя граници, без да ги обиждам, но и без да ощетятавм себе си? Как да направя така, че тези токсични хора да не попадат в най-близкия ми кръг от приятели?
    Тази книга е посветена на това.
    Много често позволяваме в най-близкото ни обкръжение да влязат интриганти, завистници, тирани, психопати, горделивци, посредствени индивиди. Това са объркани, токсични хора, които постоянно оценяват всичко, което казваме или правим, или това, което не казваме и не правим.
    Токсичните хора изтъкват нашите слабости, натоварват ни и ни карат да се чувстваме уязвими. Те знаят всичко, което се случва в чуждия двор, но забравят да погледнат какво става в собствения им живот. Не позволявай на никого да отнеме контрола на живота ти, нито да прекърши мечтите ти!
    Обвързвай се с правилните хора, вярвай в себе си. Ти можеш да го направиш! Ако си наясно с целите и мечтите си, ще съумееш да контролираш емоциите си и да решиш кой ще те придружи по пътя ти. Проблемът възниква, когато сме избрали този придружител, преди да знаем къде желаем да стигнем.
    Траекторията на живота ти е твоя и само ти имаш право да я начертаеш. Решението е в теб. Предизвиквай се всеки ден да постигаш повече, много повече. Ще има хора, които ще подхранват мечтите ти. Други ще подценяват всичките ти цели. Не вярвай на нито една дума или идея на токсичните хора.
    Нека онзи, който не подкрепя прогреса или мечтите ти, говори каквото си иска; ти продължавай напред към целта си, не се дръж за тези, които не се радват на успехите ти. Не се интересувай от мнението им, освободи се от критиците и техните думи или действия няма да те засегнат.
    Не идеализирай.
    Не очаквай нищо от никого.
    Всяка глава от тази книга е сама за себе си; има начало и край, но и една тема, която ги свързва: токсичните хора. Можеш да започнеш с онази, която най-много ти харесва или си кажеш „това е за мен“, и помни, че можем да се отървем от всякакви токсични хора. В тази книга ще намериш техники, които да можеш да използваш. И веднъж приложени, ще съзреш пътя към своята вътрешна независимост, ще се отървеш от фалшивата и чужда вина. Време е да си поставим за цел да преуспяваме, всеки в своята област, да не се задоволяваме с по-малко. Промяната е лесна, тя е просто едно решение, което ти можеш да вземеш още днес. 
    Добре е да се научим да преговаряме, но да не отстъпваме от правата си, защото те ни принадлежат. Разполагаме с две много важни думи: „да“ и „не“. И двете могат да ни помогнат да преодолеем всички различия, които биха възникнали в отношенията ни с хората. Ние живеем в общество и сме социални същества, следователно имаме нужда да се научим здравословно да общуваме с другите. Добре дошъл в света на хората! Съжителството е трудно, но постижимо.
    Между другото, тук искам да уточня, че употребата на термина „токсичен“ по отношение на вредните ефекти от поведението на определени хора не е моя приумица. Приблизително от 80-те години насам този термин се използва в областта на отношенията между хората. Говори се например за токсични навици, токсични хора, токсични отношения, токсични лидери и дори токсични организации. 
    Накрая искам да благодаря на всички токсични хора за това, че ме вдъхновиха да напиша тази книга. Успех!

БЕРНАРДО СТАМАТЕАС