Количка 0
0,00 лв.

Как да се грижим за здравето на сърцето

От: Д-р Бун Лим

Независимо дали имате кардиологични проблеми или лоши показатели, тревожите се за здравето на близък човек с повишен риск от сърдечен удар или инфаркт, или просто залагате на превенцията, тук ще намерите лесноприложими и ефективни стратегии за предотвратяване или овладяване на сърдечните заболявания посредством по-здравословен и осъзнат начин на живот.   

 

Здраво сърце за пълноценен живот! 


От тази информативна и полезна книга ще получите ценни съвети как да подобрите и поддържате сърдечносъдовата си система в отлично състояние. От високото кръвно налягане, повишените нива на холестерола и наследствени състояния до болки в гърдите, затруднено дишане и стрес, д-р Лим предлага полезна информация и практически съвети относно:

  • устройство и функциониране на сърцето;
  • нормализиране на кръвното налягане и справяне с високите нива на лошия холестерол;
  • сърдечен удар, видове ритъмни нарушения, припадъци и др.;
  • съставяне на оптимален режим на хранене, физическа активност и пълноценна почивка.

Независимо дали имате кардиологични проблеми или лоши показатели, тревожите се за здравето на близък човек с повишен риск от сърдечен удар или инфаркт, или просто залагате на превенцията, тук ще намерите лесноприложими и ефективни стратегии за предотвратяване или овладяване на сърдечните заболявания посредством по-здравословен и осъзнат начин на живот.   

Повече информация
ISBN 9789542622420
Тегло 0.200000
Рецензия

Хранене и здраво сърце

 

В предишните глави видяхме как най-различни фактори влияят върху сърцето и кръвоносната система. Няколко пъти споменах как промените в диетата ви могат значително да намалят риска от влошаване на сърдечните проблеми. В някои случаи са способни да стабилизират или облекчат съществуващо състояние. Някои от тези промени са свързани с конкретно условие – например да намалите приема на кофеин, ако откриете, че често предизвиква сърцебиене. Има обаче много начини да промените диетата си, за да укрепите здравето на сърцето си по-цялостно, като му осигурявате горивото, от което се нуждае, за да бие по-дълго.

Разработването на „здравословна за сърцето“ диета отдавна е свещеният граал в медицината. За съжаление, до неотдавна научната общественост и управленските програми невинаги  даваха най-добрите съвети. Време е това да се промени и да се състави по-добро меню, за да поддържате здравето на сърцето си.

 

Забравете за хранителната пирамида

През 40-те години на миналия век американският лекар Ансел Кийс е бил разтревожен заради големия брой сърдечни удари, които получавали сънародниците му. Затова решава да проучи здравословното състояние и хранителните навици на мъже на възраст от четиресет до четиресет и девет години от седем различни държави: САЩ, Финландия, Гърция, Италия, Япония, Нидерландия и Югославия. Целта му е да открие какво излага някои от тези хора на по-голям риск за сърцето. Резултатите от проучването убеждават Кийс, че диетата на хората от Южна Европа е по-щадяща за сърдечното здраве, отколкото тази в Северна Европа. Тогава се ражда и така наречената „Средиземноморска диета“ – с умерено съдържание на мазнини и голямо количество прясна риба.

Струва си да се изтъкне, че Средиземноморската диета в най-чистата си форма очевидно осигурява защита за сърцето. Това се случва, когато източниците на мазнини са зехтин и маслини, а тестените изделия и хлябът са в малки количества и се приготвят по стара технология, от пълнозърнесто брашно1. Разбира се, диетата е само една част от мозайката – сега се знае, че други фактори, като редовно движение, излагане на слънчева светлина и пълноценен сън, както и силното чувство за общност, допринасят за дълголетието. Но когато са били публикувани пълните резултати от проучването в седем държави2, препоръките са сведени до проста диаграма: Пирамидата на храните.

Може би си спомняте онези стари версии, на които често в основата на пирамидата стои препълнена кошница с хляб. Много хора погрешно са свързвали Средиземноморската диета с големи купи със спагети и сосове, обилно попивани с големи парчета хляб. Така се стига и до бума на предимно въглехидратните диети.

Мазнините, разположени на върха на пирамидата, са категорично заклеймени като злодей и в много страни се разработват програми, насърчаващи хората да консумират нискомаслени версии на храните, за да бъдат по-здрави. Въглехидратите изместват мазнините в диетата на много хора, особено заради твърдението, че консумирането на храни, богати на наситени мазнини, ви поставя в по-висок риск от развиване на проблеми със сърцето; въглехидратите като че ли са снабдени с печат на одобрение от здравните експерти. Простотата на пирамидата става толкова примамлива, че дълги години Американската асоциация за сърцето позволява на производителите да слагат етикет „здравословно за сърцето“ на кутии със зърнени закуски, които съдържат изключително високи, нездравословни количества захар – често колкото захарни изделия – само защото продуктите са с ниско съдържание на мазнини.

Съветите за хранене с ниско съдържание на мазнини обаче не ни помагат да станем по-здрави. Все повече хора затлъстяват и се разболяват, а броят на страдащите от сърдечни заболявания продължава да нараства. В началото на 80-те години на миналия век, когато във Великобритания  се появяват първите насърчения за следване на нискомаслена диета, около 6% от населението е с индекс на телесна маса 25 или нагоре, което поставя съответните хора в категорията за наднормено тегло или затлъстяване. Това число е нараснало десетократно само в рамките на едно поколение и днес 63% от възрастните хора в Обединеното кралство са или с наднормено тегло, или затлъстели, което означава, че е по-„нормално“ човек да бъде с наднормено тегло или затлъстяване, отколкото със здравословно тегло. Световната здравна организация определя разпространението на затлъстяването по света като „епидемия“. Главният изпълнителен директор на СЗО  го нарича „новото пушене“.

Безспорно, наднорменото тегло подлага сърцето на по-голямо натоварване, но не само носенето на по-голяма тежест оказва влияние върху сърцето. Трупането на тлъстини в областта на корема (централно затлъстяване) се свързва с наличие на повече мазнини в черния дроб и панкреаса, което е причина за инсулинова резистентност и диабет тип 2. С други думи,  затлъстяването е сигнал за нещо друго, което се случва в организма и излага сърцето на риск.

 

Цветност черно/бяла
Издател Хермес
Корица мека
Размери 13х20
Преводач Валентина Атанасова-Арнаудова
Брой страници 240
Дата на издаване 2023 г.
Език български
Напишете вашето мнение
Вие оценявате:Как да се грижим за здравето на сърцето
Вашият рейтинг