Прованс – земя на лавандулови поля, безкрайни маслинови гори и спиращи дъха гледки. Тази живописна област в Югоизточна Франция е не само рай за сетивата, но и кулинарна съкровищница. Провансалците използват сезонни продукти и ги съчетават с богатствата на природата, което придава този неповторим вкус на ястията им.
В книгите си „Афера в Прованс“ и „Тайни в Прованс“, авторката Софи Боне ни запознава не само с приключенията на бившия парижки комисар Пиер Дюран, но и с уханни рецепти от региона. Нека ви изкушим с някои от тях.
Tian de courge - Тиквен огретен
Tian всъщност е традиционен провансалски съд, изработен от теркота или гледжосана керамика, използван за приготвяне на суфле. Днес обаче думата се използва за характерен специалитет от регионалната кухня – огретен със зеленчуци, ориз и/или кайма.
Това е едно от любимите ястия на Пиер. Идеално за времето между обяда и вечерята, а и лесно за приготвяне. Ето я и рецептата:
1 кг тиква
4 скилидки чесън
1 връзка магданоз
8 стръка мащерка
100 г комбинация от сирена
50 мл прясно мляко
400 г белени и нарязани домати от консерва или 6 големи зрели домата и малко доматено пюре
сол, черен пипер
зехтин
4 с. л. галета
масло
Обелете тиквата, почистете я от семките и я нарежете на средноголеми парчета. Накълцайте на ситно чесъна, магданоза и листенцата мащерка. В купа смесете нарязаните билки с настърганото сирене. Добавете парчетата тиква и залейте с прясното мляко. Разбъркайте добре. Добавете наситнените домати и овкусете със сол и черен пипер. Намажете съда за печене със зехтин и разпределете равномерно сместа. Добавете няколко парченца масло отгоре и поръсете с галета. Завършете с няколко капки зехтин за получаване на златиста коричка. Печете огретена в предварително загрята на 180 °C фурна за 45 минути.
Coq au Vin à la Provençale – Петел във вино по провансалски
Тази рецепта всъщност произхожда от Бургундия. Месото трябва да престои 48 часа във виното заедно със зеленчуци за супа и букетче подправки. Главната героиня Шарлот обаче не одобрява продължителното мариноване във вино, затова видоизменя ястието за провансалския вкус и му придава по-голяма изтънченост.
1 цял петел (респ. 1 кокошка или 1,2 кг бутчета и гърди)
4 глави лук шалот
зехтин
1 морков
1 стрък праз лук
1 малка глава целина
1 с. л. доматено пюре
500 мл сухо червено вино от Прованс
100 мл пилешки бульон
сол, черен пипер
брашно
100 г масло
5 скилидки чесън
букетче пресни подправки: дафинов лист и магданоз, розмарин и стрък лавандула
300 г печурки
100 г бекон
3 големи зрели домата
За соса запържете в зехтин накълцания шалот. Добавете нарязаните на ситно зеленчуци и доматеното пюре и запържете за кратко. След това деглазирайте соса с виното и пилешкия бульон и го редуцирайте около 20 минути. Накрая го прецедете.
Нарежете месото на парчета, втрийте сол и черен пипер и ги оваляйте в брашно. Запържете за 4 минути на средна температура в масло и малко зехтин заедно с необелените скилидки чесън. Залейте го със соса и добавете букетчето подправки. Задушете всичко под капак за 1½ часа на ниска температура.
През това време почистете и разполовете печурките. Запържете нарязания на кубчета бекон в 1 с. л. зехтин на висока температура и го извадете от тигана. В същата мазнина запържете на висока температура и печурките, овкусете ги със сол и черен пипер и ги изсипете при бекона. Обелете доматите, отстранете семките и ги нарежете на кубчета. Добавете печурките, бекона и доматите в къкрещото ястие малко преди готовност и оставете ароматите да се смесят. Извадете букетчето с подправки, овкусете със сол и чер пипер – et voilà!
Tarte de quetsches aux noix – Орехов тарт
Любимата рецепта на авторката Софи Боне. Този тарт със сини сливи и орехи е истинска наслада за небцето. Най-вкусен е, докато е леко топъл. Може да се видоизменя според сезона – с череши, круши или ябълки.
Маслено тесто
80 г пудра захар
1 щипка сол
100 г студено масло, нарязано на парченца
1 яйце
200 г брашно
50 г смлени бадеми
малко студено прясно мляко – при нужда
Пълнеж
450 г зрели сладки сливи (при по-кисели плодове добавете още 20 г захар)
50 г смлени орехи
1 шушулка ванилия
80 г захар
1 яйце
2 с. л. брашно
3 с. л. прясно мляко
150 г заквасена сметана
Орехова поръска
100 г студено масло
80 г накълцани орехи
200 г брашно
100 г захар
1 ч. л. канела
1 щипка сол
1 жълтък
Изсипете в купа захарта и солта заедно със студеното масло и ги бъркайте с миксер до получаване на кремообразна маса. Разрежете надлъжно шушулката ванилия, изстържете вътрешността и я добавете. След това добавете яйцето и смлените бадеми и разбъркайте сместа. Изсипете пресятото брашно и месете на ръка, докато се получи меко тесто. Ако е необходимо, добавете малко прясно мляко. Завийте тестото в стреч фолио и го оставете за един час в хладилника.
Измийте и разполовете сливите. Извадете костилките. Разпределете смлените орехи върху блата и наредете отгоре сливите. Разрежете надлъжно шушулката ванилия, изстържете вътрешността. Разбийте на пяна захарта и яйцето заедно с ванилията. Добавете брашното и млякото и разбъркайте. Добавете заквасената сметана, разбъркайте и залейте равномерно сливите с получената смес.
За ореховата поръска нарежете маслото на кубчета, изсипете го в купа заедно с накълцаните орехи, захарта, канелата, солта и жълтъка и на ръка оформете трохи. Поръсете с тях тарта.
Печете 50 минути на 140 °C.
Нито едно ястие в Прованс не е завършено без чаша хубаво вино. Най-характерно за района е розето „Кот дю Рон“, което се отличава със свежест и плодови нотки. А ако сте почитатели на червено вино, недалеч от Авиньон се намира прочутата винарска изба Châteauneuf-du-Pape. Там се произвеждат едни от най-добрите червени вина във Франция, които някога са били консумирани от папите, посещавали този район.
Провансалската кухня е истински празник за сетивата – тя съчетава простотата на традиционните рецепти с богатството на вкусове и аромати. Независимо дали сте любители на зеленчукови ястия, ароматни хлебни изделия или изискани вина, в Прованс винаги ще откриете нещо, което да ви очарова.