По повод своята 30-годишнина през декември 2021 г. Издателска къща „Хермес“ постави началото на мащабна кампания, която ще продължи и през следващата година. Кулминацията на тържествата ще се състои в Историческия музей в Пловдив на 11 май, когато Православната църква почита светите братя Кирил и Методий. Освен с редица събития, свързани с юбилея, издателството ще продължи да радва читателите с интригуващи заглавия от обичани български и чужди автори.

 

 

Започваме годината с романтичното четиво „Бунгалото“ от Сара Джио. Историята ще ви отведе на екзотичен остров, където пламва една силна, но забранена любов, която ще остане неподвластна на времето.
Предстои и нова книга от авторката на „Червеният тефтер“ – София Лундберг. „И дъбът още е там“ е завладяваща история за копнежите, вината, приятелството и преоткриването на себе си след разрушителна връзка.
В края на януари ще излезе и световният бестселър „Наблюдавам те“ от Тереза Дрискол. Този вълнуващ трилър е преведен на 20 езика и от него са продадени над милион езкемпляра.

 


По-късно през годината на българския пазар ще се появят новите романи на Джеймс Патерсън, Александра Маринина, Джейн Харпър, Лев Пучков, Джейн Ан Кренц, Джени Хейл, Джоджо Мойс, Нора Робъртс, Фиона Валпи, Хавиер Сиера, Катрине Енгберг.
През 2022 г. подготвяме и чудесна изненада за множеството почитатели на португалския писател Жозде душ Сантуш: следващо заглавие от поредицата с Томаш Нороня – „Безсмъртни“. А верните фенове на Лусинда Райли ще бъдат запленени от драматична история за три поколения жени, свързани от страсти, разочарования и непростими грехове в новия ѝ роман „Дървото на ангелите“.

 


Особено интригуващо предстоящо заглавие е „Клуб Петък вечер“, съвместен проект на три писателки – Алисън Ричман, София Лундберг и М. Дж. Роуз. Сюжетът ни пренася в началото на XX век в Стокхолм и проследява съдбите на пет жени на изкуството, които се противопоставят на артистичните и обществените норми въпреки всеобщата враждебност и неразбиране. Групата, водена от шведската художничка Хилма аф Клинт, се събира всяка седмица, за да обсъжда творческите си идеи. Клинт е иноватор и сред първите представители на абстракционизма, но дълги години творчеството ѝ остава пренебрегвано. Работата ѝ получава заслужено признание едва през 80-те години на ХХ в., а изложбата с нейни картини в „Гугенхайм“ предизвиква истински фурор и е най-посещаваната в историята на музея.

 


Вдъхновена от изложбата, Алисън Ричман решава да разкаже историята на Хилма аф Клинт и останалите дами. Към идеята се присъединяват другите две бестселърови писателки, а преводач на българското издание е Камелия Кучер.

Друго очаквано с нетърпение от читателите заглавие е „Уил“ – автобиографията на световноизвестния музикант и актьор Уил Смит. Три години Марк Менсън, автор на бестселъра „Тънкото изкуство да не ти пука“, помага на носителя на няколко награди „Грами“ да напише книгата, за която Опра Уинфри казва: Това е най-добрата автобиография, която съм чела някога.

 


Актуални заглавия за личностно развитие, бизнес и здравословен начин на живот ще дообогатят разнообразния профил с нехудожествена литература на ИК „Хермес“. Ще излязат новите заглавия на Щефани Щал, Ейми Морин, Деймиън Букай, Джош Акс, както и втора книга от авторката на световния хит „Момиче, измий си лицето“ – Рейчъл Холис. В „Момиче, спри да се оправдаваш“ тя пламенно настоява жените да спрат да си търсят оправдания да не се борят за мечтите си и ги приканва още днес да предприемат първите крачки към постигането на личните си цели.

 

 

Ценителите на съвременната българска литература ще оценят по достойнство прекрасните произведения на Иван Станков и Красимир Димовски, както и новото издание на „Царица Елеонора Българска“ от Неда Антонова. През годината ще бъдат публикувани още и ново издание на „Девети“ от Анчо Калоянов, продължение на „Рекет“ от Евгений Тодоров и романът „Ловецът на пеперуди“ от писателя и издател Костадин Костадинов, както и трета книга от поредицата „Сбогом, дневнико!“ от Ненко Генов.

През пролетта ще бъде поставено и началото на Библиотека „Седемте хълма“, посветена на богатата история и култура на град Пловдив. Първото заглавие в серията – „Родолюбецът“ от Димитър Мантов, представлява романизирана биография на първия български книгоиздател – Христо Г. Данов. Ето какво сподели основателят на издателството – Стойо Вартоломеев, по повод този проект: Посягаме към книги, които са били издавани преди години, и се опитваме да възстановим историческата памет за Пловдив чрез художественото слово. Едно е да четеш в учебника по история какво пише за града, друго е познанието да минава през художествения факт.

 


Реализацията на новата поредица специално съвпада с 30-годишния юбилей на издателството, а екипът на „Хермес“ подготвя още интересни събития и изненади за читателите по повод годишнината.

 

Очаквайте тези и още много други интересни заглавия от ИК „Хермес“ през 2022 година! Продължавайте да споделяте радостта от четенето!