Тази година Издателска къща „Хермес“ ще участва в програмата на Аполония с две събития – премиерите на „Ловецът на пеперуди“ от Костадин Костадинов и на „Късна смърт“ от Иван Станков. Те ще се състоят на 2 септември (петък) от 18:00 и 19:00 часа в  Художествената галерия, Созопол.

 

 

 

 

За книгите ще говори управителят на „Хермес“ и редактор на романите – г-н Стойо Вартоломеев.

 

За „Ловецът на пеперуди“

 

Романът „Ловецът на пеперуди“ възкресява мита за дунавската Атлантида и нейните обитатели. Сюжетът се гради на народното поверие, че когато човек умре, на другия ден идва пеперуда, която каца на гроба и отнася душата на мъртвеца. Всяка една от пеперудите в романа е огледален образ на починалия. Истински калейдоскоп от човешки души от цялата земна география. На границата между живота и смъртта всеки от тях намира своя път към безсмъртието. Най-ценната, 88-ата пеперуда, идва за главния герой Лазар Караиванов (Костуро).

 

Отдавна не бях чел толкова добре написан български роман. Историята на изчезналия вече дунавски остров Ада Кале, съдбата и приключенията на чудатия артист и убиец Лазар Караиванов, събрал с много любов и смърт своята колекция от пеперуди. Неговите вихрени пътешествия по цялата земя са хем разтърсващи като лични случки и исторически събития, хем дълбоко митологични и многозначни, без да се натрапват с излишна претенциозност. Запленяваща книга!

 

Емил Андреев

 

Забележителен български роман, без всякакво съмнение! Пълноводен, сладкодумен, фееричен. Лекокрил като авантюристичен разказ, мъдър като философска притча.

 

Александър Секулов

 

Костадин Костадинов  е роден на 14 ноември 1960 година в Радомир. Завършва Българска филология в СУ „Кл. Охридски“, няколко години работи като журналист. През 1990 година става основател и съсобственик на Издателска къща „Пан“.

Костадинов дебютира през 1991 година с книгата „Резерват за розови пеликани“. Вторият му сборник разкази и повести – „Заливът на Ифигения“, излиза четвърт век по-късно. По негови сценарии са снимани игралните филми „Резерват за розови пеликани“ (2003) и „Легенда за белия глиган“ (2004).

 

 

 За „Късна смърт“

 

Главните герои в тази книга са двама мъже и една жена.

 

Те са несъединени самотни върхове на любовен триъгълник.

 

Живеят непоносимо дълго, до наши дни.

 

Иначе са връстници на новата българска държава.

 

Провират се през войни, бунтове, преврати.

 

Но Историята е само декорация.

 

Както повечето книги на света, и тази разказва за любов и за смърт.

 

Героите трябва да издържат и на двете.

 

И в живота, и в книгата ранната смърт е отблъскваща.

 

Късната – привлекателна.

 

Но мигар някой някога си е отивал навреме?

 

 

                                                                  Авторът

 

 

Иван Станков е писател и преводач. Професор по българска литература във Великотърновския университет. Роден през 1956 г. в с. Гомотарци, Видински окръг. Завършва българска филология през 1982 г. Автор на монографични изследвания върху творчеството на Асен Разцветников, Йордан Йовков, Димитър Талев, Васил Попов, Борис Христов и др.

Преводач от румънски на Мирча Картареску, Дан Лунгу и др.

Автор на книгите „Спомени за вода. Dm“ (2014), „Улици и кораби. Gm“ (2017),  „Имена под снега. А7“ (2019) и „Вечерна сватба“ (2020).

Носител е на Националната литературна награда „Елиас Канети“, на литературните награди на Портал „Култура“, „Стоян Михайловски“ и „Хеликон“.