„Спомни си. Знаците бяха там. Какви бяха те?"
„Как се стига дотук? Можехме ли да направим нещо?"
Всички си задаваха едни и същи въпроси. 

На оживен фестивал в малко градче в Австралия откриват бебе на шест седмици в количка, оставено само. Впоследствие се оказва, че майката на бебето е изчезнала безследно. Година по-късно отново се провежда същият фестивал, на който се раздават листовки със снимката на изчезналата жена с надеждата, че някой е видял нещо при изчезването ѝ. Единствената следа, по която може да се работи, е откритата нейна маратонка край язовира, която обаче така и не разкрива какво се е случило с младата жена – дали е изчезнала сама или някой ѝ е помогнал и ако е така, какви са били мотивите му. Отново в главната роля е федерален агент Арън Фолк, който има приятелски отношения с Рако - брат на бившият съпруг на изчезналата жена Ким Гилеспи, която е голямата му любов. 

Какво видях? За онези, които познаваха и обичаха семейството, останаха само въпросите. Те ги задаваха на самите себе си и един на друг. Какво пропуснах?

Джейн Харпър много се доближава до Лиан Мориарти като стил на писане и теми, които засяга – винаги темата е дълбока семейна драма, скрита дори и от най-близките, която е описана по изумителен начин. Романите ѝ се четат леко и приятно, а развръзката винаги е изненадваща и логична, но в процеса на четене не успяваш да разбереш кой е извършил деянието и какви са били мотивите му. Всичко се разкрива за читателя в края на книгата като бавно и постепенно историята се разгръща и всичко започва да се изяснява.

Авторката много добре се е усъвършенствала в разгадаването на лични мистерии. Умело описва кътчетата на Австралия, където се развива действието на романа и те пренася в различна атмосфера в тон със самите събития, развиващи се в книгата. Още в самото си начало Харпър нагнетява напрежение, което се усеща през цялото време, а развръзката е повече от изненадваща. 

Автор на текста: Лора Лазарова, книжарница „Хермес“ - София