По случай Международния ден на детската книга, книжните препоръки през месец април ще бъдат посветени на изданията за деца. Започваме с любимите десет заглавия на Веселина Пройчева.

Веселина е начален учител, поклонник на литературата. Нейната мисия е да възпитава любов към книгите у всички деца, с които се среща. В края на 2020 година основава литературния клуб “Книжна мама”. В него споделя любовта си към четенето с още много дами, които са и мами. Ето какво казва и тя самата за себе си и книгите.

Моят свят е изграден от книги. Имам щастието да създавам прекрасна детска библиотека на двете ми момичета. Отговорно подбирам заглавията, до които те се докосват. Книгите са богатство, а на българския пазар се появяват все повече прекрасни издания. Днес искам да ви споделя за моите десет детски книги, които ще се радвам да разгърнете.

“Как се чувстваш днес?”

Започнах с “Как се чувстваш днес?”, защото за мен този въпрос трябва да се задава на децата. Въпреки забързаното ежедневие, ние сме хората, които трябва да се интересуват от тях. И менталното им здраве е също толкова важно, колкото и физическото. Книгата на ИК “Хермес” попадна в ръцете ми още от самото й издаване, за което мога само да се радвам. Стана ми много любима, защото дава на децата възможни перспективи за справяне с всички различни емоции.

“Дивите лебеди и други приказки”


“Дивите лебеди и други приказки” е любима книга, скъп спомен от детството ми. Приказките и илюстрациите са автентични и прекрасни. Всеки от моето поколение ще оцени това издание.

“Дива симфония”


“Дива симфония” е едно музикално издание. Още от много ранна възраст е доказано, че децата трябва да слушат класическа музика. И тази интерпретация на Дан Браун е страхотна. Книгата е интерактивна. Към нея ще откриете приложение за сваляне. А героите ни зареждат положително с много вдъхновяващи мисли. Децата ще се запознаят с различни животински видове и най-различни музикални инструменти.

“Денят, в който пастелите си тръгнаха”

“Денят, в който пастелите си тръгнаха” е най-забавното детско четиво за изминалата година. В “Книжна мама” я избрахме за четене и просто се влюбихме. Може би е най-препрочитаната книга у дома.

“Ах, колко много моркови!”

“Ах, колко много моркови!” е част от любима поредица. Това е една история за приятелството, в която водеща тема е тази за споделянето. Наши герои са животните. Илюстрациите са невероятни. Изданието е подходящо за приучаване на децата към четене.

“Питанки”


“Питанки” е книга в стихотворна форма. Има не само прекрасни илюстрации, но и дава отговор на много детски въпроси.

“Зайчето Питър. Честит Великден, Питър”

“Зайчето Питър. Честит Великден, Питър” е прекрасно тематично четиво. Откакто Питър влезе в дома ни, ние търсим всичко, което се издава за него. Предвид наближаващите великденски празници ви предлагам да потърсите тази занимателна книжка. Тя е за най-малките малчугани и е придружена от меки части, които заменят козината на животните.

“Заешки вредни навици дребни“ („Заек и Мечка“)

“Заешки вредни навици дребни” е първата книжка от тази поредица, която влезе в нашия дом. Обикнахме я, събрахме всички книги. Те са с прекрасни илюстрации и истории за приятелството, а и са в удобен формат.

“Птичето и дървото”

“Птичето и дървото” е една българска книга с лична история. Няма как да не те разплаче. Предизвиква емоции и за мен е задължителна книга за всеки дом. По моя препоръка влезе в дома на много семейства и се радвам, че всички я обикнаха.

“От сърце”

“От сърце” е книга за доброто. В нея децата ще се докоснат до илюстрации от различни автори. Ще събуди емпатията в тях. Доброто не е мода, то трябва да е път, по който върви всеки от нас. Такива детски книги са много полезни за възпитанието на децата.

Искам да добавя и една бонус книга под номер 11 за най-малките. Това е книгата “Моите приятели животните”, отново на ИК “Хермес”. Това е най-добрата книга със звуци, тъй като са изключително реалистични. Богата е на животински видове, а текстът е под формата на стихчета.

 

Всяка книга, която споделих има и добавена стойност за мен. Тя е не само красива визия, но е емоция, приключение и поука. Даването на препоръки е отговорност и тези книги са моята визитка за вас. Пожелавам ви приятно пътешествие в света на детската книга!

Благодарим на Веселина Пройчева за участието в нашата рубрика! Очаквайте през следващата седмица още книжни препоръки от Пирина Воденичарова, създател на групата #НитоДенБезКнижки.