Валерия Скимици е репортер в предаването "Преди обед" по БТВ. В началото на 2021 г. година тя стартира новата си поредица "Пътят към щастието". Надява се чрез нея да помогне на много зрители да намерят нещо, което да ги накара да се почувстват добре или поне да се заредят с положителна енергия. Голяма част от свободното си време посвещава на четене, а впечатленията си споделя в книжния си профил в Инстаграм - @schimizzi.books.

Във връзка с Международния ден на щастието на 20 март я поканихме да препоръча своите любими книги за щастието.

"Какво знам със сигурност" от Опра Уинфри

 

За мен Опра е икона. Тя е не само страхотен журналист, но и човек, от когото можеш да попиеш много мъдрост. В тази малка книжка, тя споделя своите изстрадани истини и прозрения за живота. И четейки я, можеш да откриеш важни неща и за себе си. Поне аз го правя. Голяма част от написаното резонира много силно с мен. Един от най-любимите ми цитати, който съм си отбелязала с удивителен знак, е този: "Когато вселената ме подтиква да тръгна по най-добрия път, тя никога не ми изпраща знаци като "Може би", “Трябва ли?" или "Вероятно". Винаги знам със сигурност кога тя ми дава зелена светлина - защото всичко в мен се надига и отеква в звучно "Да!".

"Кривата на щастието" от Иво Иванов

 

На пръв поглед това е сборник със статии на Иво Иванов, публикувани в спортни издания през годините. Но още от първата страница разбрах, че "Кривата на щастието" е много, много повече от това. Тя е истински учебник - по писане, разказване на истории, човечност и мотивация. Препоръчвам да я четете с носни кърпички подръка и гарантирам, че ще се почувствате като малко по-добър човек след всяка прочетена страница. Или поне ще ви се прииска да станете такъв.

"География на блаженството" от Ерик Уайнър

 

Лев Толстой може и да е казал, че всички щастливи семейства си приличат, но Ерик Уайнър доказва, че щастливите хора в различните краища на света се различават. Журналистът обикаля няколко държави, които са на челни места в класациите за щастие, опитвайки се да разбере какво кара хората там да се чувстват добре. Обиколката му из страни като Нидерландия, Бутан, Катар, Исландия и Индия е изключително интересна, информативна и най-вече забавна. Чувството му за хумор и лекият скептицизъм са страхотно допълнение към това колоритно пътешествие в търсене на щастието.

"Малък наръчник по хюга" от Майк Викинг

 

 

Това беше първата ми среща с Майк Викинг и беше любов от първа страница! Тази книжка е въплъщение на думата "уют" - с прекрасна корица, красиви снимки и илюстрации и много полезна и любопитна информация. Викинг знае за какво говори. Все пак е изпълнителен директор на Института за изследване на щастието в Копенхаген. И като такъв успява да види кои неща могат да ни накарат да се чувстваме по-щастливи. А те, в повечето случаи, не се крият в спечелването на лотарията или купуването на скъпа кола, а са в дребните удоволствия, които се случват всеки ден.

"Човек на име Уве" от Фредрик Бакман

 

Тази книга сложи началото на любовта ми към творчеството на Бакман. Сърдитото старче Уве ми стана един от най-любимите персонажи заради силната любов, която е изпитвал към съпругата си, заради чаровния си песимизъм и заради това, че все пак успява да превъзмогне тъгата си и да види, че животът си заслужава да се живее. Много бързо се почувствах част от историята и започнах да съпреживявам вълненията на героите. А Бакман ми показа, че щастието винаги е на една ръка разстояние.

Благодарим на Валерия Скимици за препоръките и напомнянето, че щастието е постижимо – особено когато имаш хубава книга под ръка!

С тази статия даваме начало на нова рубрика „Книжни препоръки“ в блога на електронна книжарница „Хермес“. Очаквайте през април – книжни препоръки с детска литература.