Тес от рода Д’Ърбървил е най-известният герой в творчеството на Томас Харди и един от най-трагичните женски персонажи в историята на литературата. След първите страници героинята напомня на ибсеновата Нора, но впоследствие се разгръща като много по-емоционална и комплексно устроена, по-жива и горда, много по-романтична и в крайна сметка носител на една доста по-трагична съдба.

Тес е млада и красива девойка, която има лентяй и пияница за баща и манипулативна опортюнистка за майка. На твърде крехка възраст момичето бива изнасилено от свой заможен братовчед и това се превръща в стигма, която я преследва навсякъде в малкия провинциален град. Скоро тя среща мъжа на мечтите си - романтичен син на духовник, който вижда в нея сродна душа.  Докато Тес прави всичко възможно да пази дистанция, в крайна сметка пада подвластна на страстта и се омъжва за младия Ейнджъл Клер. Въпреки че дейстивието се развива в консервативния 19-ти век, а тя вече е загубила девствеността си, Тес остава честна и пряма към съпруга си. Момичето отказва да чуе предупрежденията на майка си и разкрива на любимия човек детайли от мрачното си минало. Възпитаният в пуританска среда съпруг обаче се оказва твърде горд и тесногръд за да приеме всичко това. В крайна сметка Ейнджъл не може да понесе чутото и решава да напусне уязвената си съпруга. Това разклаща устоите на Тес и поставя началото на едно стремглаво житейско падение, срещу което младата героиня изглежда невъзможно да противодейства.

Темите и сюжетът на този роман са широко копирани в западната култура, но това което прави книгата шедьовър е емоционалната красота и нравствената сила на Тес. Би било почти невъзможно друг автор да възпроизведе искреното съчувствие и симпатия, които Харди изпитва към най-известната си героиня. Литературните критици отбелязват дълбокия смисъл и символиката на романа - темите за невинността, духовността и романтичната страст, които се разгръщат красиво в романа. Това, което продължава да вълнува читателите през вековете обаче, са идеалът за чистата любов, който преследва Тес, отдадеността и прямотата й към човека до себе си без грам пресметливост, въпреки всички възможни последици.

Автор на текста: Даниел Костов, книжарница "Хермес" - Бургас