Д-р Светла Балтова има дългогодишна практика като специалист по вътрешни болести, кардиология и ревматология. В търсене на същинските причини за болестите и ефективни методи за лечението им тя изучава задълбочено редица алтернативни подходи. Д-р Балтова се нарежда сред водещите експерти по лечение с цветните есенции на д-р Бах, паневритмия, холистична медицина, астропсихология и медицинска астрология.

Д-р Балтова е автор на две книги по астропсихология: „Астрология и астропсихология за всеки“ и „Планетите и ритъмът на човешкия живот“, и е съставител на няколко тематични сборника с извадки от лекции на Учителя Петър Дънов. През 2019 г. излезе и „Новата медицина“, в която д-р Балтова споделя своя богат опит в духовното и стандартното медицинско познание. В нея читателят ще намери информация за ролята на всеки от главните органи на тялото, основаваща се предимно на учението на Петър Дънов, в съчетание с астрологичните принципи и закони.

Разговор с д-р Светла Балтова за Вселената и човека

Разкажете ни малко повече за книгата „Петър Дънов: За Вселената и човека“. Какво да очакват читателите от нея?

Взорът на един духовен учител се простира далече отвъд обичайните ни възприятия за реалността, отвъд дори тайните на материята, в които съвременната наука успя да проникне с техническите си средства. В много от беседите си Учителя Петър Дънов открехва завесата над звездния мир, като дава знания по начин, достъпен за човешкия ум, съобразявайки се с ограничените рамки, в които той може да оперира. Така разказана, историята за нашата Слънчева система звучи като приказка, в която всичко е живо, всичко е разумно. По същия начин са поднесени и законите, изучавани в астрологията. Тази наука за звездите според него трябва да се изучава като приложимо знание за връзката на човека с Космоса, знание, което да ползваме в ежедневието си.

С какво се различава от другите от поредицата и по какво си прилича?

Това е поредната тематична книжка, в която съм се постарала да събера и органично да вплета в цялостна картина извадки от лекции на Учителя. В случая са посветени на Космоса. Във всяка от книжките съм търсила връзката между откъсите, които я съставят, така че да има цялостна структура, и тази книжка е изградена по същите правила. Има раздели, посветени на Слънцето, Луната, планетите и т.н.

Сега, когато навлизаме в епохата на Водолея, какви промени предстоят за човечеството?

Подготовката за навлизането в епохата на Водолея изисква най-вече промяна в съзнанието на хората. Не са най-важни новите технологии, които толкова ни увличат. Същественото е човекът да се пробуди за своята мисия, да осъзнае своето величие като космическо същество и същевременно отговорността, която носи, за своето собствено развитие и за планетарната еволюция. Необходима е една критична маса хора, която да го осъзнава.

Заради това ли съставихте книгата?

Вероятно да, макар че не съм си поставяла тази цел. Някак си идеята дойде спонтанно на своето време и я осъществих с голяма лекота, което означава, че книжката се изля сама, „по своя воля“.

В книгата се казва, че астрологията помага на хората и всеки от нас трябва да я прилага в живота си. Тоест, ако Вселената се променя, и ние трябва да го правим заедно с нея. Какво се случва обаче, ако ние не положим усилие в тази насока?

Вселената се развива, планетата Земя еволюира и според Учителя, тя излиза от 13-ата сфера на страдания и се издига на по-високо стъпало. Човечеството ще трябва също да се издигне в своята еволюция. Това, както виждаме, става чрез кризи. Така или иначе, великият План за Земята ще се изпълни. От нас зависи дали ще преживеем болезнено този процес, или ще сътрудничим на промяната.

Петър Дънов е предрекъл, че по време на епохата на Водолея хората по Земята ще се обединят в едно цяло. Възможно ли е това според вас?

Мисля, че точно това става в момента. Covid кризата, в която живеем, има два изхода: страх и разделение или състрадание, съпричастност и осъзнаване, че сме едно човечество. Всъщност вирусът ни преподава урок. Така както Covid-19 нe признава граници в разпространението си, така трябва да се разлее и вълната на взаимопомощ и съпричастност. И това се случва, макар процесът да е бавен и засега виждаме повече разрухата. В една беседа, държана също в критични времена, Учителя казва, че когато една домакиня прави голямо чистене на къщата си, в един момент ще видим дома, обърнат с главата надолу, докато тя разчисти и измие и въведе ред. Тази година, а и следващата са време на „голямо разместване на мебелите“. Върви планомерно подготовката за епохата на Водолея, за която е валиден изразът: „Едно човечество, едно отечество, един закон“. Отечеството е планетата Земя, а законът е на Любовта.