„Италианското момиче“ е книга, която щом отвориш те завладява с прекрасната човечност, която е вплетена в страниците. Книгата е написана с лекота, а действието е толкова живо, че сякаш върви на кинолента.

В началото Лусинда Райли ни запознава с типично италианско семейство, живеещо в един от най-старите квартали в Неапол. Семейство Меничи има собствено кафене, където предлагат вкусна италианска кухня и хубаво вино. Най-малката дъщеря - Розана, е често пренебрегвана от родителите си и по-голямата си сестра, заради невзрачния външен вид и крехката си възраст. Единственият, който ѝ обръща внимание и неотлъчно бди над нея, грижейки се, е брат ѝ Лука. Розана е неуверена в качествата си и често се сравнява със сестра си - прекрасната красива и пламенна Карлота, която винаги е център на внимание и привлича всички мъжки погледи.

Действието започва с организирането на празник за годишнината на семейство Розини – добри семейни приятели на Меничи. Там Розана за пръв път среща Роберто. Той е поканен да пее за родителите си. Роберто е красив, магнетичен, чаровен, самоуверен и много талантлив. Надарен с невероятен оперен глас, той учи в едно от най-добрите музикални училища, а следващата стъпка е сбъдването на мечтата му да пее в миланската опера „Ла скала“. Всички са омагьосани от неговия глас, а малката Розана се влюбва в него и си обещава, че един ден ще се омъжи за него. След него на сцената е поканена самата тя. Започвайки изпълнението си, гостите са потопени в него, а Роберто разбира колко специално е това малко момиче. След края той отива при родителите ѝ и ги убеждава, че тя трябва да започне да упражнява тази дарба, която има, защото пред нея стои бляскаво бъдеще на сцената на операта. И така започва всичко...

Снимка: книжарница "Хермес" - Хасково

Минават години, Розана пораства и заедно с брат си Лука заминават за Милано, където тя продължава обучението си в музикалната школа към „Ла скала“. Там тя бива оценена високо от преподавателите си и всички виждат в нея бъдещата Мария Калас. Не след дълго обаче пътищата им с Роберто Росини отново се преплитат. Започва пламенна любов, която ги обзема напълно и те забравят за света навън. Двамата са като ураган, който няма спиране. Въртележка от чувства, емоции, музика, талант и много любов, но за съжаление като всяка силна обич се пораждат и изпитания. Розана и Роберто преживяват много. Тайни от миналото биват разкрити, а интригите около Роберто не спират. Преди да срещне Розана, той е живял живот на сладострастни удоволствие с много и различни дами, но една от тях е твърдо решена да го запази само за себе си.

Това, което най-много ми хареса в книгата, бе, че историята не се фокусираше само и единствено върху любовта на Розана и Роберто. Лусинда Райли ни представя голяма картина от образи, които сами по себе си преживяват тъги, радости и тревоги. Една от любимите ми сюжетни линии бе тази за Лука и Аби. Тяхната история е не по-малко пламенна от тази на Розана и Роберто.

Книгата се чете леко и бързо, защото авторката не ни оставя време да скучаем. Във всяка глава се случва нещо, което ни предизвиква да прочетем следващата и така докато не стигнем края. За пръв път прочитам роман от тази авторка, но останах изключително доволна и смея да заявява, че няма да бъде последния!

Автор на текста: Вяра Недкова, книжарница "Хермес" - Централ