"Последното, което вижда, преди ледената вода да я погълне, е, че отново започва да вали сняг.
Толкова е красиво, че дъхът ѝ секва.
Пухкави снежинки падат върху лицето ѝ. Сипят се, сипят се. 
Сипят се.“

Зима е, в навечерието на Коледа. Лапландия. Северно сияние. В новия си криминален роман Джо Спейн убедително доказва, че всичко това не е само предпоставка за уютен коледен сюжет, ами и контекст на смразяваща история.

Копе е привидно съвършено градче - като от коледна картичка. Тази идилия обаче е като повърхността на езеро, под която прозира една жестока действителност. Зимната мечта мигновено се превръща в кошмар, когато тялото на местен гид е открито в езерото Инари. Какво се крие зад този перфектен образ?

Вики е едва на 26, когато тялото ѝ изплува на повърхността на езерото. Брат ѝ, разстроен, но не и изненадан от смъртта ѝ, отива да прибере тялото. Когато пристига обаче, установява, че противно на очакванията му, удавянето на сестра му не е било инцидент. Вики, позната на всички със своя приключенски дух, е търсач на адреналин и силни усещания. Но се оказва, че смъртта ѝ не е следствие от риск, който е поела, а жестоко престъпление.

Агата, шеф на местното полицейско управление, се заема с разрешаването на случая. Тя е амбициозна и отдадена на работата си, но е и самотна майка с 3 деца, чието минало също крие духове.

Случаят на Вики обаче не е първият подобен случай за района. За последните близо 20 години са изчезнали още 3 жени, но тялото на Вики е първото, което категорично сочи към убийство. За да го разреши обаче, Агата трябва да задълбае и в изчезванията на другите 3 млади жени. Всяко малко градче крие своите тайни и Копе не е по-различно.

Сюжетната линия се движи в две направления - минало и настояще. Ставаме свидетели на малка част от историята на една от изчезналите жени - Кая, а настоящето преплита разследването както на смъртта на Вики, така и на мистерията около останалите изчезнали. Редуването на минало и настояще допълнително засилва напрежението. Героите са интересни и многопластови - всеки има своите призраци и тайни. Заподозрените са много и в хода на сюжета читателят вижда серия от мотиви и възможности, всяка от които еднакво примамливи. Но след серия от обрати и неочаквани разкрития, развоят на събитията се оказва разтърсващ.

Атмосферата наподобява тази на мрачните скандинавски трилъри, където суровият климат и тъмнината обгръщат читателя и създават впечатление за изолираност. Красотата на пейзажите и идиличната обстановка контрастират ярко с мрачната действителност. Студеният северен климат допринася към смразяващото усещане, което се носи из романа. "Последната изчезнала" несъмнено е четиво, подходящо за мрачните зимни вечери.

Автор на текста: Даниела Кирилова, книжарница „Хермес“ - Велико Търново