„Подаряваш ми звезди“ е книга за свободата да намериш своето място в света и да бъдеш себе си.

Това е книга за трудностите на жените през една епоха, когато от тях се е очаквало да бъдат майки, домакини и нищо друго. За пречупването на всеки порив за самостоятелност, било то от техните съпрузи, или от обществото. За живота на бедните работници, мачкани от едрия индустриалец, който се интересува само от доларите. За цветнокожите, които през 30-те години на ХХ век все още биват смятани за втора ръка хора. За унищожителната сила на предразсъдъците в малкото градче и за това как приятелството и любовта лекуват всички рани.

С живия си език и с интересните си герои романът неминуемо ще те накара да почустваш. Да усещаш вълнението на израсналата под похлупак Алис, която за пръв път язди в планината, наслаждавайки се на свободата далеч от фалша и преструвките. Да вдишваш кристално чистия въздух заедно с Изи, когато я изпълва усещането за цел след цял живот, без никой да е имал нужда от нея. Да чуваш прекрасния ѝ глас, който може да успокои гневна тълпа, тръгнала за мъст. Да стоиш в компанията на Фред и Алис в спокойна лятна вечер и да гледаш танца на светулките.

Тихо да беснееш при поредната несправедливост заедно с Бет. Да трепериш от ужас пред побеснелите пияни расисти заедно с по принцип невъзмутимата София. Да плачеш заедно с Катлийн, когато губи любовта на живота си. Да си отново с нея, когато намира нов смисъл. Да си умираш от тревога за Марджъри, заедно със Свен, когато изглежда, че всичко е свършило за нея. Да обичаш и да мразиш.

Тайничко да се радваш на свободата, която ти дава съвремието.

И още нещо.

Много автори се впускат в ненужни разяснения в стремежа си да направят историята по-четивна. При Джоджо Мойс няма нищо излишно - има моменти, когато нещата са оставени така, че читателят да се досети сам какво се е случило. Или пък не се е случило така? Тя не го лишава от свободата да развихри въображението си.

И по този начин „Подаряваш ми звезди“ ще бъде различна за всеки, който я прочете. Но все така завладяваща.

 

Автор на текста: Силвия Димитрова, книжарница "Хермес" - Русе